Українка заснувала дитяче видавництво у Франції

28 Березня 2024, 19:22
Наталія Моспан. Фото з фейсбук-сторінки «Моя книжкова полиця» 407
Наталія Моспан. Фото з фейсбук-сторінки «Моя книжкова полиця»

Українська видавчиня Наталія Моспан заснувала дитяче книжкове видавництво у Франції Le Petit Canard («Маленька качечка»).

Про це Читомо повідомила засновниця видавництва. 

У європейському видавництві публікуватимуть твори українських авторів й ілюстраторів. Французький сайт, айдентику й перші дитячі книжки, які вже стоять на полицях французьких книгарень, також створили українці. Окрім книгарень, книжки продаються на сайті видавництва і на Amazon.

«Стараюся робити те, що я люблю там, де я є. Ми ведемо зараз переговори, аби вступити в Локальну асоціацію видавців Окситанії для обміну досвідом і для підтримки», — зазначила видавчиня.

Наталія Моспан повідомила Читомо, що нині готується промо частина діяльності видавництва: участь у виставках, фестивалях, проведення заходів des diccess, коли книгарня приймає автора з його книжками, він спілкується з гостями книгарні, люди дізнаються про нового автора й нове видавництво тощо.

«Саме ви — наші друзі, гості, читачі, надихаєте нас розвивати та створювати нові бренди, продукти, а надто книжки. Le Petit Canard — це наш спосіб підтримувати й розвивати українське в Європі», — йдеться у дописі на фейсбук-сторінці книжкового магазину «Моя книжкова полиця».

Фото з фейсбук-сторінки «Моя книжкова полиця»

Видавництво відкрили у липні 2023 року. За словами Наталі Моспан, інформацію про видавництво почали поширювати тільки зараз, оскільки розпочалася активна діяльність: вийшли перші книжки, завершилися всі адміністративні процедури, розпочалися продажі.

«Ми почали співпрацювати з французькими книгарнями. Потроху рухаємося: завершили всі адміністративні процедури, зареєструвалися на всіх розповсюджувальних ресурсах, провели чимало перемовин з дистриб’юторами, зараз на стадії підписання контракту. Думаємо, чи це оптимальне для нас рішення, тому поки що рухаємося самостійно, в процесі збирання даних», — повідомила видавчиня у коментарі Читомо. 

Моспан зауважила, що назва її відомого українського бренду «Моя книжкова полиця» в перекладі французькою звучить жахливо, тож французьке видавництво називається Le Petit Canard, що в перекладі означає «Маленьке каченя».

«Я довго досліджувала французький ринок дитячої літератури — він значно більший, ємніший, за український. При цьому амбітна та чесна мета створення Le Petit Canard — максимальна підтримка книговидавничої справи в Україні. То ж ми активно співпрацюємо з українськими авторами та ілюстраторами. Я переконана, що українці мають крутий творчий потенціал — ми вміємо вигадувати та творити, у наших ілюстраторів — унікальний стиль. Ми можемо дуже багато дати Європі», — вважає засновниця видавництва Наталія Моспан.

Фото з фейсбук-сторінки «Моя книжкова полиця»

Нещодавно і в українському, і у французькому видавництві вийшла книжка «Мамзельвіль», яку написав французький автор Крістоф Жамар. Ілюстрації до книжки створила українська художниця й ілюстраторка Софія Томіленко. Також видали книжку французькою «Une baguette» (Багет) — це весела історія про багети для дітей від Наталії Моспан, ілюстраторка — Наталя Кудляк. Ще дві книжки планують видати найближчим часом.

«Історії, які ми розповідаємо в наших книжках, з одного боку, легкі й кумедні, а з іншого — сповнені добротою та сенсами. Я вірю, що дитяча книга — це безпечний простір для дитини, така собі «захисна бульбашка», здатна захистити дитинство та безтурботність наших дітей — як у Франції, так і в Україні», — вважає видавчиня.

За словами Моспан, книжковий ринок Франції дуже розвинений і насичений, тому «неохоче приймає нових гравців». 

«Сегмент, в якому ми вирішили працювати, насправді дуже переповнений. Але це те, що найбільше нам подобається, тому ми не опускаємо руки», — зазначила видавчиня.

«Вірю, що у нашої «маленької качечки», яку створила неповторна Наталія Кудляк, неодмінно виростуть великі крила! Книжки від Le Petit Canard вже з’явились на полицях французьких книгарень, а в планах — вихід на найбільші книжкові мережі країни», — зауважила засновниця видавництва.

Довідково: Наталя Моспан — видавчиня з України, яка вимушено покинула країну через повномасштабне російське вторгнення. Її видавництво Le Petit Canard фокусується на створенні унікальних дитячих книжок з «українським колоритом» у Франції й сприяє поглибленню міжнародного культурного співробітництва між Україною та Францією.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024