Залужний, Тайра, Karaya: у Львові відкриють виставку про героїв сьогодення

28 Березня 2024, 15:54
«Із полум'я зродились» АНОНС 303
«Із полум'я зродились»

Експозиція представляє понад 40 експонатів, які розповідають 23 історії учасників російсько-української війни.

У Львівському історичному музеї (площа Ринок, 6) 4 квітня  відкриють виставку фотографій та артефактів війни  «Із полум'я зродились», яку присвятили українським військовим, волонтерам та медикам. Про це журналістам Район.Культура розповіли організатори.

Звичайні, на перший погляд, речі промовисто говорять про боротьбу за свободу в російсько-українській війні. 

Понад 40 експонатів з колекції Національного музею Революції Гідності, які розповідають 23 історії учасників російсько-української війни від команди проєкту «Із полум’я зродились». У проєкті та однойменному артбуці, зробленому фотографинею Міною Сорвіно, зібрані портрети українців – героїв, що на наших очах творять нову історію світу.

Виставка знайомить з героями: військовими, медиками, волонтерами, що наближають Перемогу. Серед них – Юлія «Тайра» Паєвська, Вадим «Karaya» Ворошилов, головний анестезіолог ЗСУ Олександр Бугай, Давид Касаткін «Хімік», волонтерка Тата Кеплер, Леонід Остальцев

Речі, які вже стали музейними експонатами, належали українським військовим, медикам та волонтерам. Серед артефактів є почесні медалі, нагороди, малюнок, зроблений полеглим захисником Віталієм Киркачем-Антоненком, картина військової волонтерки, парамедика й поліціянтки Тати Кеплер та інші експонати, кожен з яких несе в собі історію героя. 

Виставка «Із полум’я зродились» триватиме у Львові до 29 квітня 2024 року. Організаторами є Львівський історичний музей, Національний музей Революції Гідності та благодійний фонд «КОЛО».

«Щоби дихати, ми повинні щодня бути гідними наших Героїв»,  — каже співорганізатор проєкту Володимир Нечипорук

«Коли ми починали благодійний проєкт «Із полум'я зродились», то попросили героїв надати їхні речі, пов'язані з особистою історією на війні. І коли їх було зібрано, ми зрозуміли, що ці предмети треба показати людям і розповідати про тих, хто на війні був та є. Серед героїв проєкту є вже загиблі. Є важко поранені. Ми вдячні Музею Майдану за можливість розповідати історії героїв і показувати ці речі. Це наша історична пам'ять, за якою нащадки будуть вивчати історію», – зазначила співорганізаторка проєкту «Із полум’я зродились» Ірина Солошенко.

«Наша історія кується масовим героїзмом. Дуже важливо пам’ятати, що ця війна почалася у 2014 році. Революція Гідності показала нашому споконвічному ворогові, що ми не здамося без бою, не піддамося, тож після цього він почав повномасштабне воєнне вторгнення. На Майдані для багатьох відкрилася історія героїзму українців. За кожним героєм стоять люди, які зберігали про нього пам’ять, і це також наш обов’язок», – каже Ольга Сало, заступниця генерального директора Національного музею Революції Гідності.

Торік виставка проходила в Українському Домі у Києві, а також в Трускавці у Художньому музеї Михайла Біласа.

Організатори поділилися детальніше про деякі з експонатів виставки.

Рукопис Валерія Залужного

Головнокомандувач ЗСУ у 2021-2024 роках Валерій Залужний написав передмову спеціально для артбуку проєкту «Із полум’я зродились». 

«Ця війна назавжди залишить рубці на наших тілах і душах, на тілі й душі рідної Країни. Ми Переможемо. Вилікуємо рани. Відбудуємо Державу. У пам’ять про полеглих. З думками про дітей».

Фонендоскоп і медична шапочка головного анестезіолога ЗСУ Олександра Бугая

«Надягаючи цю шапку на очі, я маю хвилинку задуматися, що можна краще зробити для людини, щоб урятувати їй життя. Усі думають, що я тільки поправляю шапку, але насправді це дає мені додаткові секунди, щоб прийняти правильне рішення. Вона мені дуже дорога, але для такої справи не шкода віддати», – сказав про свою улюблену яскраву медичну шапочку полковник медичної служби Олександр Бугай. 

Головний анестезіолог ЗСУ, начальник клініки невідкладної медичної допомоги, інтенсивної терапії, анестезіології, реанімації та детоксикації Головного військового клінічного госпіталю провів у ній сотні інтубацій та наркозів і рятував життям воїнам. У перші години повномасштабного вторгнення й атаки на Київ заслужений лікар України перебував на роботі. 

«Був у звичайній для себе формі – це хірургічний костюм, і, щоб трошки підняти настрій, надягав цю шапочку, вона красива і бійцям теж дуже подобалася. Ця медична шапочка для мене – один із символів, що ми рухаємося у бік Європи та що немає таких сірих буднів, як раніше. Тоді були білі, сині, чорні шапочки. А ця – як символ потягу до життя», – каже Олександр Бугай. 

Осколок та шеврон Арсена Смика

Український військовий Арсен Смик передав дуже особисті артефакти: шеврон із позивним «Веган» та осколок, який медики витягнули з його руки після поранення під Бахмутом 19 квітня 2023 року.  Арсен добровільно пішов захищати країну з 19 років і був на війні двічі – спершу у 2016 році в АТО, потім у 2022, служив у 93-й ОМБР «Холодний Яр». Започаткував ініціативу, за якою вегани-військові мали отримувати веганські пайки у межах загального забезпечення потреб ЗСУ на державному рівні. 

«На подиху патріотизму пішов захищати країну, у мене це зародилося ще з Революції Гідності. Коли розпочався Майдан, я був іще неповнолітнім, але ми вийшли на «живий ланцюг». Потім відстежував новини – АТО, бої за Дебальцеве, Донецький аеропорт і пішов служити на два роки, був зокрема під Волновахою. У 2022 році знову пішов – бо хто, як не я? Навесні цього року, коли штурмували ворожі позиції на бахмутському напрямку, отримав осколкові поранення у руки, плече та обличчя. Цей осколок для мене – символ того, що треба продовжувати боротьбу далі й важливо, щоб пам'ять про неї збереглася», – розповів Арсен Смик. 

 Трофейний хвіст від російської міни

Дмитро Шандра був учасником Революції Гідності, у лютому 2022 записався до київської ТрО, брав участь у боях за Мощун. Тепер він ‒ бойовий медик, молодший сержант ЗСУ. 

Під час виконання бойового завдання на позиціях поет-парамедик забрав хвостовик від ворожої міни зі свого окопу. 

«На війні справді відсікається зайве, але завжди є спокуса уявити, що це не гранична втома, а якась просвітленість чи духовність, – вважає Дмитро Шандра. 

Шолом Вадима «Karaya» Ворошилова

Легендарний льотчик, Герой України Вадим Ворошилов у 2011 році почав навчатися у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Цей вибір він називає найкращим у житті. До повномасштабного вторгнення виконав 1032 польоти.

Про один епізод зі своєї військової служби льотчик Вадим Ворошилов розповів медійникам детально – про 12 жовтня 2022 року, коли вранці він збив три «Шахеди» на південному напрямку, а ввечері – два над Вінниччиною, але, оскільки уламки останнього «Шахеда» пошкодили кабіну пілота, льотчик відвів машину від міста та катапультувався. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024