Зібрали Людей на каві: у Луцьку Мар'яна Савка та Остап Вакулюк провели перформативне читання нової книги

27 Березня 2024, 11:11
Перформативне читання з головною редакторкою і співзасновницею «Видавництва Старого Лева» РЕПОРТАЖ 845
Перформативне читання з головною редакторкою і співзасновницею «Видавництва Старого Лева»

У Луцьку провели перформативне читання за участі головної редакторки і співзасновниці «Видавництва Старого Лева», письменниці, художниці та музикантки Мар’яни Савки та актора Остапа Вакулюка

Захід, який відбувся 26 березня, провели в рамах Луцької літературної резиденції «Місто натхнення». На імпрезі побувала й журналістка Район.Культура.

Виступ Мар’яни та Остапа у книгарні-кав'ярні «Books&Brew» став частиною презентації книги «Люди на каві». Це перша прозова книга у доробку письменниці. До неї увійшло 20 історій про людей, написані до та після початку повномасштабного вторгнення. Це оповідання, засновані як на реальних подіях, так і повністю вигадані авторкою. 

Презентація книги «Люди на каві»
Презентація книги «Люди на каві»

Книга поділена на два розділи. Та їх хронологічний порядок незвичний: спершу йдуть ранні тексти, які передають воєнні реалії. А у наступній частині – оповідання, написані до того. Є і дитячі спогади, наприклад про перші парфуми Шанель №5. 

«Я була щасливицею, прочитавши цю книгу ще на етапі рукопису. І можу сказати, що в багатьох творах я бачу і вгадую авторку», – розповіла модераторка заходу Ольга Ольхова.    

Савка
Представлення

Мар
Відвідувачі

До перформативної форми презентації письменницю підштовхнув минулий досвід. 

«Свою першу роботу я отримала у театрі. Я часто була на сцені театру, де працював мій батько, закінчила студію при Львівському театрі імені Леся Курбаса… А сьогоднішній захід – це такий театр з книжкою», – пояснила Мар’яна Савка. 

Мар
Савка

Остап Вакулюк
Остап Вакулюк читає твір "Ремарк із ремарками"

Її партнер по перформативному читанню побудував тісніший зв’язок з підмостками. Він є актором Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва у Львові. У 2018 році на екрани вийшов фільм «Ефір» польського режисера та сценариста Кшиштофа Зануссі, де Остап отримав одну з головних ролей. 

Присутнім дует зачитав оповідання «Ремарк із ремарками». Остап і Мар’яна проживали долі закоханого студента-медика та старшої аптекарки. Історія любові доповнювалася піснями та грою на гітарі. 

«Я насправді хотіла написати дуже легковажну книжку. Таку, з якою можна буде розважитися: прочитав, прокайфував… Але я не можу писати історію поверхнево, бо завжди додається якась драма. Люди мають дуже багато історій та граней, тому до збірки увійшло чимало емоційного спектру. Але люди кажуть, що ця книжка несе світло», – поділилася думками літераторка. 

Савка
Відвідувачі

Савка
Перформативне читання

Савка
Виступ

У січні 2021 Мар'яна запустила авторську програму «Мар'яничі на ніч» на ютуб-каналі. Двічі на місяць письменниця запрошувала авторів та музикантів, з якими обговорювала мистецькі теми. Її колеги, гітарист Сергій Гурін і піаніст Юрко Романів, влаштовували музичні імпровізації. 

«Зараз їх всіх складно зібрати докупи, але треба якось приїхати повним складом. Можливо, варто перейменувати або й змінити формат на театр «Люди на каві»», – сказала Мар'яна.   

Савка
Читання

Савка
Відвідувачі

Люди на каві
Книга "Люди на каві"

Про Луцьк Мар'яна відгукується, що вражена давніми символами міста – кликунами. За її словами, Луцьк має дуже багато маркерів, які роблять його особливим. 

Відвідувачі під час зустрічі мали змогу придбати нове видання Мар'яни Савки, а також відчути себе героями її книги, адже й самі сиділи за столиками кав'ярні, попиваючи каву – напій, який став одним з образів збірки. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024