Без нот: піаніст з Харкова Юрій Попов зіграв у Луцьку сольний концерт

27 Березня 2024, 10:24
Юрій Попов ФОТО 502
Юрій Попов

Юрій Попов зіграв сольну програму з творів світових композиторів: «Хроматична фантазія та фуга» Баха, «Соната до-мінор» Шуберта, «Варіації на тему «ABEGG» Шумана, «Балада» Гріга, «Завірюха» Ліста, поема «Бажання» Косенка, «Моє єдине кохання» Пітерсона.

Юрій Попов – музикант з Харкова, який нині мешкає та працює у Луцьку, лауреат Міжнародного конкурсу, доцент виступив у Луцькій музичній школі №1 імені Фридерика Шопена. Захід відвідала кореспондентка Район.Культура у вівторок, 26 березня. 

Юрій Попов
Юрій Попов

«Я граю те, що мені близько. Те, що я чую, що я хотів би зіграти. Я не вибудовую спеціальних музичних концепцій, підбираючи програму. Майже крізь всі твори цього концерту проходить тема смерті, так випадково вийшло», – поділився музикант.

Глядачі концерту Юрія Попова
Глядачі концерту Юрія Попова

За словами пана Юрія, Йоганн Себастьян Бах написав «Фантазію» під впливом смерті дружини, Франц Петер Шуберт сам був смертельно хворий і знав про це, коли писав музику. В його музиці проявся бій, пристрасть, адже композитор не дожив до свого 31-річчя. 

Едвард Гріг переживав трагедію смерті батьків, коли писав «Балладу». Ференц Ліст створював не просто технічно складні твори, він намагався передати якусь потойбічність, його твори навіть порівнювали з диявольською музикою Паганіні. Єдиний твір не про смерть, а про світлу юнацьку закоханість – це «Варіації» Роберта Шумана. 

Ведуча Наталія Луцюк
Ведуча Наталія Луцюк

Ведуча концерту Наталія Луцюк коротко схарактеризувала композиторів і твори, які прозвучали у виконанні Юрія Попова зі сцени.

«Ференц Ліст став першим піаністом, який виступав з сольними концертами, і це дозволило йому отримати визнання від фахівців і слухачів. Хоча жодних звукозаписів виступів Ліста не збереглося, його все ж вважають одним з найбільш впливових піаністів свого часу», – сказала ведуча.

Юрій Попов зіграв увесь концерт по пам'яті, не використовуючи ноти. 

«Творчий процес буде дещо лімітуватися, якщо я гратиму по нотах. Щоб не бути прив'язаним до алгоритму, я намагаюсь відкривати інше бачення музки, граючи від себе», – поділився Юрій Попов.

Слухачі тепло прийняли музиканта, в перервах між творами дарували музикантові квіти. 

Довідково: Юрій Попов переїхав до Луцька з Харкова після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Викладач спеціального фортепіано поєднує роботу доцента у Харківському національному університету мистецтв імені Котляревського та Волинському національному університеті імені Лесі Українки. За словами декана факультету культури і мистецтв ВНУ Віталія Охманюка, Юрій Попов – один з небагатьох викладачів-музикантів, які грають сольні концерти.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024