Українці можуть подивитися «Нескінченність за Флоріаном» онлайн

26 Березня 2024, 16:47
Флоріан Юр'єв 1081
Флоріан Юр'єв

Дебютний повнометражний фільм Олексія Радинського «Нескінченність за Флоріаном» можна переглянути онлайн на стримінгових платформах Megogo та Sweet. TV.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці стрічки. 

Фільм доступний лише на території України. Згодом «Нескінченність за Флоріаном» також вийде на Takflix та Volia TV.

Стрічка присвячена українському архітектору та художнику Флоріану Юр’єву — автору архітектурного проєкту «Летючої тарілки» на Либідській площі у Києві, а також герба столиці у вигляді листка каштана.

Посилання на Megogo, Sweet. TV.

Сюжет

Напередодні свого 90-річчя український архітектор Флоріан Юр’єв отримує погані новини. Держава здала в оренду забудовнику його головний архітектурний твір — «Летючу тарілку» на Либідській площі в Києві. Тепер тут має постати черговий торговельний центр. За допомогою молодих архітекторів і активістів Флоріан вирішує зірвати цю сумнівну оборудку. Разом вони поринають у боротьбу за спадщину модернізму з корумпованими посадовцями та скандальними забудовниками.

У проєкті використані фрагменти експериментальних авангардних фільмів Юр’єва 1970-х років, які раніше вважалися загубленими.

Довідково«Летюча тарілка» — будівля, побудована 1971 року за проєктом архітекторів Флоріана Юр'єва і Льва Новикова. Представник архітектури другої хвилі радянського модернізму. У споруді знаходиться Український інститут науково-технічної експертизи та інформації, Державна науково-технічна бібліотека України, а раніше функціонувало поліграфічне підприємство.

Проєкт розробили в 1960-х роках. Автор планував створити в будівлі світломузичний театр, проте керівництво вирішило розмістити там Інститут науково-технічної інформації, заснований 1958 року, тривалий час не мавши приміщення, а також архів КДБ та Комуністичної партії України.

Конференц-зал, який знаходиться в тарілці, має унікальну акустику, дозволяє почути весь діапазон частот людського голосу й музичних інструментів. За задумом автора в залі мали відбуватися концерти. Натомість там облаштували кінолекційну залу бібліотеки.

За словами Юр'єва, опори конструкції спеціально були сховані, щоб всім здавалося, наче «тарілка» висить у повітрі.

За проєкт «тарілки» Юр'єва нагородили премією Держбуду СРСР «За новаторство в архітектурі» — 16 тисяч рублів.

У 1990-ті будівля почала занепадати, фасад облущувався, комунікації виходили з ладу, приміщення порожніли, бракувало грошей на ремонтні роботи. У 2012 році керівництво інституту вирішило передати будівлю Фонду державного майна.

У 2015 році з'явились плани побудови нового торгового центру «Ocean Mall» на місці знесеного холодокомбінату впритул до будівлі, а за деякими планами, поглинаючи її. Половину будівлі УкрІНТЕІ, де розташована «тарілка», столична влада віддала в оренду приватній компанії терміном на 20 років з правом автоматичної пролонгації та реконструкції. 

Культурна спільнота привертає увагу до проблеми. Зокрема, «тарілка» стала головною локацією бієнале «Київський Інтернаціонал». Для захисту модерністських пам'яток створили ініціативу #savekyivmodernism. До процесу долучився і сам Флоріан Юр'єв, написавши відкритого листа з вимогою прозорого процесу реконструкції.

У липні 2020 року почалось відновлення покриття на даху будівлі. У жовтні Міністерство культури та інформаційної політики внесло будівлю до реєстру пам'яток архітектури та монументального мистецтва.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024