Війна забрала життя щонайменше 98 українських діячів культури, – пані посол Канади

20 Березня 2024, 15:51
Пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць 1361
Пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць

Російсько-українська війна забрала життя принаймні 98 українських діячів культури і зруйнувала або знищила близько дві тисячі об’єктів культурної інфраструктури, але Росії не вдасться знищити українську ідентичність завдяки багатству талантів та культурного спадку України.

Про це заявила пані посол Канади в Україні Наталка Цмоць у виступі на VII Міжнародному форумі «Креативна Україна» 19 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом останніх 23 місяців війна забрала життя принаймні 98 українських митців і мисткинь, письменників, музикантів, режисерів, танцівників», – сказала Цмоць.

Вона розповіла, що буквально вчора відвідувала центр «Superhumans» у Львові, де зустрілася з танцівником, який добровільно пішов на фронт і втратив там ногу. За її словами, попри таку велику втрату для нього як танцівника він намагався рухатися навіть на протезі, «тож надія є».

Пані посол Канади також констатувала, що російськими обстрілами було пошкоджено або знищено майже дві тисячі музеїв, пам’яток, бібліотек та об’єктів культурної інфраструктури.

«Росіяни намагаються знищити українську ідентичність, але вони не досягнуть успіху, тому що Україна має безсумнівне багатство культурних талантів та спадку і тому, що ваша робота у переосмисленні культури в часи війни дійсно є майстерною та винахідливою», – зазначила дипломатка.

Вона додала, що міжнародна спільнота усвідомлює необхідність підтримки української культури, зокрема, і як складової опору та стійкості українців, і запевнила, що Канада допомагатиме зберегти та розвинути культурні організації та спільноти, що найбільше постраждали від війни.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024