Просторовий архів: створили сайт із дослідженням знищення Маріупольського драматичного театру

19 Березня 2024, 13:43
Візуалізація Маріупольського драматичного театру. Фото надали організатори 377
Візуалізація Маріупольського драматичного театру. Фото надали організатори

Центр просторових технологій (CST) запустив «Просторовий архів», де зібрав тисячі фотографій, відео, супутникових знімків та публікацій у соціальних мережах. Крім того, вони записали понад 100 годин розмов зі свідками знищення росіянами Маріупольського драматичного театру.

Про це пише Суспільне Культура.

16 березня 2022 року росіяни скинули авіабомбу на будівлю Маріупольського драматичного театру. Скільки точно людей загинуло – невідомо, однак кількість загиблих може сягати 600 людей.

Авіаудар стався в умовах повної інформаційної ізоляції Маріуполя. Захопивши місто, росіяни намагалися приховати наслідки бомбардування: театр завісили будівельною завісою з портретами російських письменників (і Гоголя), а рештки, що лишилися, повністю зруйнували.

Тому ці матеріали є важливим історичним документом, що засвідчує воєнний злочин росіян.

«Просторовий архів» складається з:

  • 10 відео інтерв'ю зі свідками вибуху;
  • діаграм, візуалізацій та 3D-моделей які надають результатам дослідження просторовий вимір;
  • трьох дослідницьких текстів із результатами дослідження, що розповідають про роль театру як укриття та аналізують наслідки атаки.

Читайте також: Центр міської історії збирає сімейні фотоархіви Сєверодонецька, Маріуполя та Бахмута

Загалом архів розповідає про події в місті та театрі під час облоги, а також про дії окупаційної влади, спрямовані на приховування злочину. На сайті проєкту команда зазначає, що змогла ідентифікувати 60 людей, які або були свідками бомбардування театру, або перебували безпосередньо у ньому. З них 27 погодилися на глибинні інтерв'ю.

За допомогою «просторових інтерв'ю» 10 свідків змогли «увійти» у простір театру на екрані — завдяки елементам 3D-моделювання. Очевидці описали як «практики взаємодопомоги в театрі», так і ті деталі, які допомогли реконструювати наслідки вибуху.

«А ретельне заглиблення у спогади свідк_инь дало можливість побачити звʼязок між подіями в театрі й ширшим контекстом облоги міста та його систематичним знищенням», — додають в організації.

Крім того, дослідники покладалися на зображення із супутників, а також на відео та фото з телефонів очевидців, які їм вдалося вивезти з міста. Проєкт реалізовано за дослідницької підтримки Forensis та Forensic Architecture.

Читайте також: Два роки тому російські окупанти скинули дві бомби на драмтеатр у Маріуполі

Робота над створенням архіву. Фото надали організатори
Робота над створенням архіву. Фото надали організатори

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024