Інсталяції про війну та відео з Одеси: мисткиня презентувала Україну на Мальтійській бієнале

18 Березня 2024, 15:20
Частина інсталяцій Алевтини Кахідзе. Фото з сайту Офісу президента 301
Частина інсталяцій Алевтини Кахідзе. Фото з сайту Офісу президента

Проєкт художниці Алевтини Кахідзе презентували в межах українського павільйону на Мальтійській бієнале – новій міжнародній виставці сучасного мистецтва у Європі. 

Виставка почалася 13 березня і триватиме до 31 травня. Про це пишуть на сайті Офісу президента. 

Для участі у виставці журі бієнале обрало проєкт художниці Алевтини Кахідзе «From South to North», запропонований платформою культури пам’яті «Минуле / Майбутнє / Мистецтво» у партнерстві з Одеським національним художнім музеєм, мистецьким продакшном NOS з Італії та Українським інститутом.

У проєкті йдеться про одну з ключових тем бієнале – деколонізацію – на тлі війни Росії проти України та тему пропрацювання імперського минулого, актуальну як для України, так і для Мальти.

Алевтина Кахідзе
Алевтина Кахідзе

 

Проєкт символічно поєднує Мальту та Одесу, місто – браму між українським степом і Середземномор’ям. Павільйон From South to North задає напрямок погляду з Мальти в бік України, з півдня на північ.

Проєкт Алевтини Кахідзе складається з відеороботи, знятої в Одесі на початку 2024 року у співпраці з художником Романом Хімеєм, та інсталяцій, створених спеціально для простору павільйону. 

У дзеркалі власної родинної історії мисткиня аналізує, як імперія руйнує життя різних поколінь та як цей подекуди невидимий вплив змінюється з часом. Алевтина Кахідзе накладає історію своєї сім’ї на події ХХ століття в Україні та Європі, прокладаючи зв’язок із ХХІ століттям: сюжетну лінію продовжує розповідь про особистий досвід мисткині у період повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

 

Організаторами бієнале виступили мальтійські національні агенції з питань музеїв, реставрації та культурної спадщини Heritage Malta та розвитку й інвестицій у культурний і креативний сектори Arts Council Malta разом із національним художнім музеєм MUŻA. 

Подія відбувається під патронатом ЮНЕСКО та Президента Мальти.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024