У Сеулі скасували шоу російської балерини родом з Луцька Світлани Захарової, яка підтримує Путіна

15 Березня 2024, 14:27
Світлана Захарова 502
Світлана Захарова

Організатори скасували запланований балетний виступ прими Великого театру Росії Світлани Захарової через підтримку диктаторської політики Путіна. Світлана народилася в Луцьку, закінчила Київське хореографічне училище. Після цього одразу переїхала до Росії.

Виступ був запланований на 17-21 квітня в Сеульському мистецькому центрі, який підпорядковується Міністерству культури, туризму та спорту Південної Кореї, пише УП. Культура з посиланням на The Korea Times.

«Ми з жалем повідомляємо вам, що корейська частина «Modance» була скасована в світлі забезпечення безпеки як глядачів, так і артистів. Ми щиро вибачаємося перед усіма глядачами, які очікували на цю виставу, і просимо вашого розуміння», – повідомив центр.

Після цього повідомлення сторінку з анонсом події також видалили з вебсайту Сеульського центру мистецтв.

Шоу під назвою «Modanse» зображувало замальовки із життя французької дизайнерки Коко Шанель. Саме її роль виконувала Захарова. 

Балерина народилась в Україні – в місті Луцьк, у столиці закінчила Київське хореографічне училище. Після цього одразу переїхала до Росії. З 2003 року приєдналася до Великого театру, а в 2007 стала членкинею путінської партії «Єдиная Росія». Російським медіа вона неодноразово розповідала, що є представницею російською школи балету і завжди нею була.

Трупа Великого театру Росії на міжнародних гастролях. YONHAP NEWS

Після того, як в соціальних мережах підняли питання доцільності виступу росіянки, його було скасовано. Також долучилося посольство України в Кореї, яке засудило трупу Великого театру за виправдання та підтримку злочинних дій російського режиму.

В посольстві наголосили, що Росія використовує культурні заходи для виправдання війни та геноциду в Україні. Нагадали й про те, що інші країни вже неодноразово бойкотували та скасовували співпраці з Великим театром.

Посольство Росії відреагувало, що заплановані гастролі російських артистів «сприяють збагаченню культурного ландшафту Кореї», а будь-які спроби їх скасувати будуть вважати необґрунтованими. За їхніми словами, заходи влаштовують через домовленості з приватними особами.

На тлі цих заяв компанія InArts Production, яка була замовником шоу, також висловила свою позицію.

«Ми планували і готувалися до цієї вистави задовго до початку пандемії COVID-19. Незважаючи на ретельний розгляд різних факторів, ми прийняли нещодавнє рішення скасувати захід на прохання Сеульського центру мистецтв, ставлячи на перше місце безпеку і благополуччя наших художників і глядачів», – йдеться у повідомленні InArts.

Один з виступів росіян – «Гала-концерт Великого театру», досі не скасували. Він запланований на 16-18 квітня і має відбутися в Центрі перформативного мистецтва Сечжона, що підпорядковується міській владі Сеула. Представники центру зазначили, що рішення про скасування лишається за компанією-замовницею Ballet & Model.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024