В Україні розслідують 60 справ щодо злочинів росіян проти культурної спадщини

03 Березня 2024, 16:29
Генеральний прокурор Андрій Костін на конференції U4J. United for Heritage. Фото з сайту Офісу генерального прокурора 340
Генеральний прокурор Андрій Костін на конференції U4J. United for Heritage. Фото з сайту Офісу генерального прокурора

Попередні оцінки збитків, завданих війною культурі України, сягають 19 мільярдів доларів США.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костін під час міжнародної конференції U4J. United for Heritage у Києві.

У заході взяли участь понад 400 учасників з усього світу задля оцінки масштабів завданих збитків культурній спадщині України та забезпечення притягнення до відповідальності Росії за воєнні злочини.

«Значна частина злочинної політики Росії спрямована на намагання стерти нашу національну ідентичність та культуру. Повномасштабне вторгнення вже призвело до пошкодження або знищення понад 900 об'єктів культурної спадщини. Окупанти пограбували понад 40 українських музеїв, викрадено десятки тисяч експонатів», – наголосив під час конференції Андрій Костін.

У межах конференції заявили, що в Україні буде створено спеціальний державний реєстр. Туди будуть внесені усі знищені або пошкоджені внаслідок російської агресії об’єкти культурної спадщини. Реєстр буде одним із інструментів визначення розмірів компенсацій від РФ.

Генпрокурор повідомив, що наразі здійснюється понад 60 розслідувань щодо злочинів проти культурної спадщини.

«Масштабність і цілеспрямованість цих злочинів є ще одним свідченням намірів Кремля здійснити геноцид українського народу. Це намір кожного дня вбивати наших громадян. Це намір позбавити нас майбутнього, навмисно викрадаючи в України десятки тисяч наших дітей. І це намір намагатися стерти нашу історію, знищуючи нашу культурну спадщину. Саме так виглядає геноцид. Тому сьогодні ми об'єднані заради того, щоб весь світ знав, що росія буде покарана за всі воєнні злочини», – наголосив Андрій Костін.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024