У Луцьку та Рівному виступатиме акторка зі скандального номера «Кварталу 95» про Скадовськ

22 Лютого 2024, 13:24
Фото Ірини Гатун з сайту «Чорного квадрату» 1800
Фото Ірини Гатун з сайту «Чорного квадрату»

Акторка «Студії Квартал 95» Ірина Гатун, яка зіграла в скандальному номері переселенку зі Скадовська та внесена до бази сайту «Миротворець» за публічну наругу над громадянами України в окупації, їде з виставою до Луцька та Рівного.

Про це журналісти Район.Культура дізналися із афіші національного квиткового оператора Karabas.com.

Виставу-бесіду у формі stand-up монологу «Гатун про себе... про вас... і про час!» Ірина презентуватиме як акторка творчого об'єднання «Чорний Квадрат».

У афіші зазначено, що у Луцьку Ірина Гатун виступатиме у РЦ «Промінь» 20 березня, а у Рівному – у Міському палаці культури 21 березня. Ціни на квитки варіюються від 270 до 500 гривень.

Афіша виступу Ірини Гатун у Луцьку

Також у своєму турі Ірина планує відвідати Суми, Чернігів, Запоріжжя, Житомир, Кам'янське, Кривий ріг та Кропивницький.

Нагадаємо, що Ірина Гатун в номері «Кварталу» зіграла російськомовну дівчину зі Сходу України, яка переїхала до Закарпаття і намагається говорити українською, однак при цьому перекручує зміст слів і виглядає недолуго. У номері допустили й географічні помилки, оскільки дівчина переїхала зі Сходу, але каже що вона зі Скадовська.

Ірина Гатун – провідна акторка «Студії Квартал 95». Вона посіла місце іншої акторки «Кварталу» Олени Кравець, яка зараз створює власне шоу. В оновленому складі «Квартал» вже виступав в турі містами України, і робив свій новорічний випуск, який обурив українців.   

За інформацією видання Район.Скадовськ Ірина Гатун декілька років підряд відвідувала окупований Крим, хизуючись власними фото в соцмережах. Також в бліцопитуванні для творчого об'єднання «Чорний квадрат» розповідала про свою любов і захоплення російською та радянською культурою.

На публічне висміювання жителів Скадовська зреагував і міський голова. А керівниця Херсонської мережі Район.in.ua Євгенія Вірлич подала скаргу на «1+1 media» та «Студію Квартал 95» до Комісії з журналістської етики.

Згодом Ірину Гатун та Юрія Великого, які зіграли в скандальному номері, внесли до бази сайту «Миротворець». На сайті зазначили, що це пов'язано з публічною наругою над українськими громадянами, які перебувають на окупованих росіянами територіях, та участь в актах гуманітарної агресії проти України. Також додали тезу про участь Ірини в спробах легалізації окупації Криму Росією.

Скриншот із сайту «Миротворець»

У «1+1 media» водночас заявили, що номер з програми «Новорічний вечірній квартал», в якому висміюється українська мова переселенки зі Скадовська, не буде опублікований на ютуб-каналах «1+1 media». Повний випуск «Новорічного кварталу» перемонтують і оприлюднять на платформах каналу без цього номеру.

Однак станом на 22 лютого 2024 року на ютуб-каналі «Кварталу 95» номер видалили лише з «Новорічного випуску 2024. Усі частини» та як окремий уривок. А у відео «Новорічний випуск 2024. Частина 1» номер досі є у трансляції, а Ірина Гатун у своєму образі навіть зображена на обкладинці відео. 

Скриншот із ютуб-каналу «Студія Квартал 95»

У пресслужбі «1+1 media» повідомляли, що на телеканалі розуміють суспільне обурення та просять вибачення в аудиторії, яку зачепив цей номер. За словами пресслужби, творча команда, яка створювала цей випуск, жодним чином не хотіла образити почуття українців.

Гумористи заявили, що поважають усіх скадовців та загалом переселенців із тимчасово окупованих територій. А також запевнили, що своїм номером хотіли «показати, що не страшно робити навіть грубі помилки при переході з російської на українську, більш соромно — продовжувати говорити мовою ворога».

Після розголосу Ірина записала відео з вибаченнями. Проте, також вона жорстко обізвала тих, хто обурювався щодо цього номеру. За словами акторки, суть номера полягала в тому, що у своїй країні ми зобов'язані говорити рідною мовою, навіть якщо це спочатку виходить не дуже вдало.

Втім, Ірина також в доволі жорсткій формі звернулась й до тих, хто підіймає хвилю обурення щодо цього номеру. За її словами, це «проплачені люди, які дотичні до Путіна». 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024