«Загинув наш Еней»: спогади про актора Рівненського драмтеатру Володимира Федінчука

29 Січня 2024, 12:36
Володимир Федінчук. Фото Анатолія Мізерного 1456
Володимир Федінчук. Фото Анатолія Мізерного

Захищаючи Україну, на фронті загинув актор та військовослужбовець з Рівного Володимир Федінчук.

Про смерть захисника повідомили 28 січня у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі. Володимир загинув 22 січня в боях під Михайлівкою Донецької області.

Колеги та близькі діляться спогадами у соцмережах про 31-річного Володимира як про талановитого актора, вірного друга й людину з великим серцем.

«Володю… боляче… бо Твоя смерть влучила прямісінько в душу… То як тепер жити, якщо вже й живі ходять вбитими?.. Душа ще якось бинтує оголену рану… а де притулити серце, після втрати близької людини… коли сумне стає таким трагічним?.. Я знаю, Ти би сказав шляк трафляє… І я так кажу… Бо, як? Ти, ж так любив життя… і Ти ж завжди вмів регульнути любу ситуацію… так ніби Твої сценічні герої… легко, жартівливо, з витівками… додаючи свою харизму талановитого актора… В Тебе, мій друже, було велике серце, щоб по-справжньому любити Україну і ціною свого життя признався їй в цьому… Шаную світлу памʼять про Тебе. Слава ГЕРОЄВІ!» – написала у фейсбуці головна адміністраторка Рівненського драмтеатру Анна Доманська

Фото з фейсбук-сторінки Анни Доманської

Акторка театру Вікторія Клєщенко-Пилипчук поділилася малюнком, який у пам'ять про Володимира намалював її син.

Фото з фейсбук-сторінки Вікторії Клєщенко-Пилипчук

Колега Володимира Яся Пилипчук пригадує, як працювала разом з Володьою і навчала його користуватися інстаграмом.

«Я ніколи не забуду твої історії з життя, приколи за кулісами, фокуси, як ми разом танцювали в тінях, бо в тебе пари не було і ти завжди брав мене. Я ніколи не забуду, як ти в мене просив навчити тебе користуватися інстаграмом, бо як ти казав «Яся, я уже старий і в тому всьому не розбираюсь». Ця клята русня забрала твоє життя».

«Володька, я до останнього не хотів в це вірити. Ти завжди був Людиною, завжди. Я сумуватиму за твоїми жартами та жагою до життя. Навіки залишаєшся Живим, Герою! Співчуття дружині, батькам та рідним. Несамовитий біль за тобою, Володю…» – написав рівненський музикант та актор Давид Стеблюк.

Подякував Володимиру режисер Іван Данілін, який поставив на сцені Рівненського драмтеатру виставу «Енеїда», в якій Володимир Федінчук зіграв головну роль.

Фото з фейсбук-сторінки Івана Даніліна

«Як ти пташко? Так турботливо ти питався про справи. «Марина Єфімчук, швидко підійди до пульта» –, так ти гукав мене в трансляцію, щоб налякати (може я забула за свій вихід). Я змирилася, що ти присвоїв мою чашку «happy monkey» собі. Але як змиритися з тим що тебе забрала клята війна! Да бодай би ти здохла, русня! Володя, світла і вічна памʼять… Талановитий, харизматичний, красивий і справжній…» – написала у соцмережах артистка балету Рівненського драмтеатру Марина Єфімчук.

Фото з фейсбук-сторінки Марини Єфімчук

«Вже на цій війні загинув наш Еней!» – написав рівненський музикант, художник та письменник Юрій Журавель та поділився ілюстрацією з портретом Володимира Федінчука.

Скриншот з фейсбук-сторінки Юрія Журавля

Ілюстрація з фейсбук-сторінки Юрія Журавля

Несхвалення важливих рішень забирає життя талантів. На цьому наголошує пані посол України в США, рівнянка Оксана Маркарова.

Фото з фейсбук-сторінки Оксани Маркарової

«Прийде час, коли кожен ірландець виявить спротив гнобителям… Це скаже шістнадцятирічний підліток Бартлі у коротких шортах та яскравому светрі, якому після цих слів його старша сестра Хелен запропонує зіграти гру із закритими очима, де Бартлі буде Ірландією, а вона Англією. Хлопець наївно погоджується, і тоді Хелен дістає з кошика чотири курячих яйця, які привезла на продаж, і мовчки розбиває його об лоба брату. Той обурюється… — Це просто був урок з історії Ірландії, — відповіла сестра. — Так нечесно, ти забруднила мені волосся та светр! — Втрат буде значно більше, доки Ірландія здобуде незалежність... Цей метафоричний діалог із вистави «Каліка з острова Інішман» за пʼєсою знаменитого ірландського драматурга Мартіна МакДонаха зірвав найбурхливіші оплески у столичному театрі імені Івана Франка, куди Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр привіз на гастролі одну зі своїх найкращих вистав. Шістнадцятирічного ірландського підлітка блискуче зіграв молодий актор театру та кіно Володимир Федінчук», – пригадує журналістка Людмила Семенюк

Фото з фейсбук-сторінки Людмили Семенюк

«Я памʼятаю його щасливі очі на поклоні, коли весь зал піднявся та кияни захоплено аплодували акторам… Це було в жовтні минулого року. І вже через два місяці актора заберуть в армію. А через місяць у січні 2024 Володя загине на нулі. Вся стрічка сайту Рівненського театру сьогодні рясніє постами та знімками актора, якого всі любили за щирість та доброзичливість, веселий характер та відвертість… Володимир Федінчук був не лише красивим актором, а й дуже талановитим, виступав не лише в театрі, а й у танцювальному ансамблі. Одна із найяскравіших його робіт була гра у виставі «На полі крові» Лесі Українки… Актор назавжди залишився на тому полі крові, які множаться по всій країні, забираючи найкращих…»

«Володя був просто актором. Його ніхто не готував до війни. Але менше ніж за місяць після сцени послали на нуль. Хто приймав ці закони про мобілізацію? І чому законопроект про нові правила, уряд соромливо відкликав? Чому ні в попередньому, ні в новому законі про мобілізацію, не скасовано бронь для тисячної армії чиновників, які сидять на шиї у бюджету, і які неспроможні виробити навіть чіткі правила підготовки в тилу чоловіків призовного віку? І доки історія України буде аналогічною тому діалогу-уроку, що так блискуче зіграв молодий актор? Який ніколи більше не повернеться на любиму сцену, і який поніс з поля бою свій закривавлений хрест в небеса…» – пише Людмила.

Фото з фейсбук-сторінки Людмили Семенюк

Режисерка Анна Козирицька каже: ніхто так не любив свою мову, країну та звичаї, як Володимир.

Скриншот з фейсбук-сторінки Рівненського драмтеатру

Розділяють біль втрати і в Коломийському драматичному театрі імені І. Озаркевича, де актор працював кілька років.

«Війна забирає кращих... Цвіт нації, яким ще жити й жити... Сьогодні нашу театральну родину сколихнула жахлива новина – загинув Володимир Федінчук. Володимир працював в нашому театрі з 2011 по 2016 рік і зіграв в багатьох виставах, а ще за 5 років став рідним і Нашим. Таким він і лишився, навіть коли пішов працювати в Рівненський музично-драматичний театр. Талановитий, щирий, життєрадісний, амбітний, справжній... Він був неймовірною людиною! Це непоправима втрата.... Володя назавжди в наших серцях і пам'яті. Щирі співчуття рідним. Вічна Слава і шана Герою» – йдеться на сторінці театру в фейсбуці.

Спогадами зі спільної юності ділиться Лана Данилова, що теж працювала акторкою у Коломийському театрі.

«Наша юність пройшла пліч о пліч, ТВУК, Коломийський театр. Ми познайомилися ще дітьми, а тепер тебе немає… І мені бракує слів, щоб щось сказати, окрім – клята війна. Клята війна, яка забрала світлої душі людину. Чомусь мені згадалося як ми з тобою билися, в ляльковому кабінеті, щось там не поділили – великі артісти, смішно згадати. А скільки ми з тобою сміялися і плакали разом… як ти боявся спати, бо Стелла сиділа тобі на грудях…як ми колядували… я б могла книгу зі спогадів написати… І що зробити з тим, що мені не хочеться вірити… Клята війна! Спи спокійно Володю…»

Як про надійного партнера відгукується про Володимира колега з Коломийського театру, а тепер артистка розмовного жанру Миколаївської обласної філармонії Оксана Гордзій.

Скриншот з фейсбук-сторінки Оксани Гордзій

«ТИ ніколи не стояв на місці.
Ніколи не зупинявся перед перешкодами.
Завжди йшов вперед і діяв.
Якщо й спотикався, то швидко підводився.
ТИ вмів підтримати й сказати: «Не парся. Зараз все регульнем».
ТОБІ завжди було не всеодно.
ТИ горів новими ідеями і запалював серця інших.
Мудрий не по роках і тільки за правду.
Щирий і відвертий.
Люблячий і дбайливий чоловік. А ще закоханий в життя, театр і Україну.
Поцілований Богом талановитий актор з блискучим творчим майбутнім.
«Якщо не я, то хто?», сказав ТИ

і став на захист Батьківщини.

Догорав 2023. ТИ зустрів 2024-ий «на нулі». ТИ писав, що знаєш запах бою, що понад тиждень не вилазив з окопу, що бачив, як побратимів посікло осколками, а потім сам відчув біль в скаліченій руці.

І раптом ТИ зник. Зв'язок обірвався, але надія жила.
А потім звістка: ТЕБЕ більше немає з нами.
ТИ загинув, як герой. В бою.
Володю, бракує слів.
Лиш низький уклін і безкінечна шана.

Нехай ТОБІ буде добре поряд з Господом у Царстві Небесному», – написав директор Рівненського драмтеатру Володимир Петрів.

Афіша вистави «Енеїда» у Рівному з Володимиром Федінчуком в головній ролі

Редакція Район.Культура висловлює співчуття всім рідним і близьким Володимира Федінчука. Вічна пам'ять митцю й захиснику!

Довідково: Володимир Федінчук у 2012 році закінчив Теребовлянське вище училище культури, у 2015  – Рівненський державний гуманітарний університет за спеціальністю «Театральне мистецтво».  З 2011 працював у Коломийському обласному академічному українському драматичному театрі. У Рівненському театрі працює з 2016 року. Відомий за своїми ролями Енея у «Енеїді», Войцека у однойменній виставі, Горобця у постановці «Зерносховище», Скруджа в молодості у виставі «Скрудж. Різдвяна історія» та багатьох інших.

У липні 2023 року Володимир здобув гран-прі ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу виконавців художнього слова імені Лесі Українки за монолог Юди з драматичної поеми «На полі крові».
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024