Одеський музей, бесарабський фестиваль і Херсонський драмтеатр показали у культурному проєкті Ukraїner

25 Січня 2024, 13:52
Кадр з фільму ВІДЕО 1840
Кадр з фільму

У мультимедійному проєкті «Культура під час війни» команда Ukraїner досліджує культуру під час війни, яку почала із заходу країни, продовжила північчю та сходом. У новому фільмі – український південь, який одним із перших зустрів ворога, коли той пішов у повномасштабний наступ.

Премʼєра стрічки відбулася 24 січня онлайн на ютуб-каналі спільноти Ukraїner. Журналістам Район.Культура розповіли у пресслужбі проєкту.

Документальний фільм розповідає, як під час війни Одеський національний художній музей проводить виставки сучасного мистецтва, театр Куліша працює у звільненому Херсоні, а «Виделка fest» збирає звідусіль митців у Вилкове, організатором якого є військовослужбовець Сергій Гнезділов

Глядачі побачать у стрічці історії херсонців Юлії Манукян та Олександра Жуковського, які створили резиденцію в окупації, шлях культурної дипломатії української співачки Джамали і мистецький опір кримського художника Антіка Данова.

«У цій серії ми говоримо про опір та глибину Криму. Про Одесу та її непокору імперським наративам. Про Херсон та його мужніх людей. Наші герої розповідають про свій досвід окупації та життя під постійними обстрілами. Їхні історії показують, що попри все, культура під час війни продовжує існувати й розвиватися», – ділиться продюсерка фільму Ксенія Чикунова.

Сценаристкою фільму стала Юлія Дунаєвська. Це не перший її сценарій, та цей, каже, написала на одному диханні. Юлія зізнається, попри велику кількість героїв, про кожного з яких команда Ukraїner дуже хотіла розказати, історія вийшла цілісною та гармонійною.

«Культура – це про нашу ідентичність, це і є проявом нашої свободи і незалежності. І в цьому наші герої єдині – від Джамали, яка піснями говорить на весь світ про злочини окупантів, до художника Олександра, який відкрив двері своєї підвальної майстерні для митців Херсону під час окупації. Кожна з історій наших героїв, вона така унікальна, але єдина у найважливішому – у вірі в справедливість, любові до країни, готовності триматися своїх цінностей попри все. І укріплювати культурні форпости. До Перемоги і після неї», – рефлексує Юлія Дунаєвська


Стрічка виходить за підтримки Європейського Союзу.

Довідково: Ukraїner – це спільнота та організація, що з 2016 р. досліджує Україну та український контекст, розповідає історії самим українцям, а також транслює їх у світ, перекладаючи десятками мов. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Цього ж дня Ukraїner перезапустив усі свої канали комунікації, що почали мовити про війну та подолання катастроф, спричинених окупаційними військами.

Ukraїner, як і раніше, залишається майданчиком історій з України для усього світу. Але якщо раніше ці історії були про миролюбну країну, що змінюється і реформується, то сьогодні це – країна, що воює за свою свободу, з оповідями про запеклу боротьбу, героїзм та відданість справі. Сьогодні українці діляться досвідом сміливого опору і перемог з усім світом та пояснюють, чому світ також має боротися за демократичні цінності на боці України.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024