Лише 21% має відповідний основний КВЕД: через пільгу на україномовний контент компанії не сплатили 1,3 мільярда податку

05 Січня 2024, 12:33
Фото ілюстративне 5605
Фото ілюстративне

За підрахунками аналітиків Бюро економічної безпеки у 2023 році, користуючись пільгою на поширення україномовного контенту, компанії не сплатили 1,3 мільярда гривень ПДВ. 

З них 176 мільйонів гривень податку не сплачено тими підприємствами, для яких не властива реалізація паперових, електронних книг чи іншого контенту. Про це повідомили на сайті БЕБ.

Тільки 21% компаній, що скористалися пільгою, мають відповідний основний КВЕД. Тобто займаються діяльністю пов’язаною з розповсюдженням подібної продукції.

До неосновних КВЕДів належить: інформація та телекомунікації – 20%, переробна промисловість – 17%, гуртова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів i мотоциклiв – 15%.

Найбільшу частку підприємств, що використовували пільгу під час продажу україномовного контенту, становлять ритейлери побутової техніки, продуктові супермаркети та дистрибуційно-логістичні компанії.

Так нещодавно детективи БЕБ викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 мільйонів гривень податків за допомогою неправомірного застосування згаданої пільги. Аналогічну тенденцію з осені 2023 року аналітики спостерігають в роботі ще декількох мереж магазинів.

Нагадаємо, пільгу на поширення україномовного контенту запровадили  для стимулювання популяризації української мови. Законопроєкт про відповідні зміни до Податкового кодексу ще у 2021 році зареєструвала група народних депутатів.

У 2022 році Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг» було ухвалено.

Однак на практиці, через недосконалість згадуваних законодавчих норм, окремі підприємства розпочали використовувати пільгу задля ухилення від сплати податків.

Аналітики Бюро економічної безпеки продовжують досліджувати діяльність підприємств, що могли неправомірно скористатися зазначеною пільгою, та готують пропозиції щодо усунення ймовірних ризиків під час її застосування. Водночас після початку розслідування БЕБ, відповідні перевірки ритейлерів розпочала і Державна податкова служба.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024