Світлина з Рівненщини від польського фотографа отримала премію року ЮНІСЕФ 2023

22 Грудня 2023, 13:57
«Під темними хмарами війни». Фото: Патрик Ярач. 576
«Під темними хмарами війни». Фото: Патрик Ярач.

Світлина «Під темними хмарами війни» польського фотографа і документаліста Патрика Ярача отримала премію року ЮНІСЕФ 2023. На фото у компанії друзів п’ятирічна Аліна тренується кататися на велосипеді у Рівненській області, а позаду них видніється чорний дим від удару російського безпілотника по нафтобазі.

Список лауреатів премії оприлюднили на сайті ЮНІСЕФ.

«Цьогорічне зображення-переможець польського фотографа Патрика Ярача символізує світло дитячої стійкості та радості, що проривається крізь темряву глобальних воєн, конфліктів і катастроф», – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у фонді, Патрик Ярач документував події на місці з початку війни в Україні. Він фіксує такі зворушливі моменти, як на переможному фото, де зображена «мить безтурботності під чорними хмарами приреченості на лузі в Рівненській області». Фотограф зробив світлину у серпні наступного дня після удару російським Shahed по нафтобазі.

«Саме такі діти, як п’ятирічна Аліна та її друзі, дають нам надію та змушують дивитися з оптимізмом у майбутнє. Оточені поганими новинами, ми зобов’язані перед дітьми в усьому світі зробити все можливе, щоб працювати разом, щоб принести хороші новини та перетворити нестабільні ситуації на прийнятні. Щоб діти всюди могли рости в мирі та гідності», –  сказала меценатка ЮНІСЕФ Ельке Бюденбендер на церемонії нагородження в Берліні.

Нагадаємо, що Рівненщина зазнала масованої атаки російськими безпілотниками у ніч на 10 серпня 2023 року, в Дубенському районі була вщент зруйнована нафтобаза.

«У цьому випадку просто нафтобаза, ні будинку, ні лікарні, ні школи. Не кожного дня і не скрізь, починаючи з лютого 2022 року, війна у великій Україні була настільки присутньою, що могла повністю погасити світло українських дітей. Цьогорічне зображення-переможець польського фотографа Патрика Ярача символізує світло дитячої стійкості та радості, що проривається крізь темряву глобальних воєн, конфліктів і катастроф», — пишуть на сайті ЮНІСЕФ.

«У норах Чинараку». Фото: Олівер Вайкен

Другу премію «Фотографії року 2023» отримав німецький фотограф Олівер Вайкен, що висвітлює тему дитячої праці. На репортажній фотографії зображені хлопці в Афганістані, що змушені працювати на вугільних шахтах у горах Чинарак на півночі від Кабула. Після перемоги Талібану все більше сімей відправляють своїх дітей заробляти кошти.

«Навряд чи знайдеться в світі будь-яка інша країна, де б права дітей були настільки далекі від реалізації», – написали ЮНІСЕФ.

«Діти з великого холодного лісу». Фото: Наталія Сапрунова

Третю премію отримала фотографка з Росії Наталія Сапрунова за репортаж про дітей корінного народу евенків. Вона задокументувала трансформацію дитинства в Якутії, Сибіру.

Виставка всіх робіт-переможців буде експонуватися в Haus der Bundespressekonferenz в Берліні до кінця січня 2024 року. Потім роботи відриють для широкої публіки в Будинку Віллі Брандта з 2 лютого 2024 року.

Довідково: Вже 24-й раз ЮНІСЕФ Німеччини відзначає фотографії та репортажі професійних фотожурналістів, які видатним чином документують особистості та умови життя дітей, у міжнародному конкурсі ЮНІСЕФ «Фото року». Обов’язковою умовою участі є номінація всесвітньо відомого експерта з фотографії.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024