В український прокат виходить стрічка про Петра Франка

06 Лютого 2024, 10:38
Головні герої фільму «Інший Франко». Джерело:  Нове українське кіно 3870
Головні герої фільму «Інший Франко». Джерело: Нове українське кіно

В український прокат виходить біографічна драма «Інший Франко» режисера Ігоря Висневського.

На екранах фільм з'явиться 8 лютого 2024 року. Про це повідомляє дистриб’ютор Adastra Cinema на своєму сайті.

У фільмі йдеться про долю сина «Каменяра» Івана ФранкаПетра

Як пише «Читомо», Петро Франко заснував скаутську організацію «Пласт», започаткував авіацію в Галицькій Армії. Також був письменником, перекладачем, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Він був репресований радянською владою, вивезений у Сибір, але по дорозі загинув при невідомих обставинах. 

Серед акторів, які зіграли в історичному фільмі:

  • український актор театру В’ячеслав Довженко зіграв головну роль Петра Франка (також грав у фільмах «Кіборги» та «Обмін»);
  • актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв (стрічки «Мамай», «Хайтарма», «Додому», «Захар Беркут», «Пульс», «Мирний-21»);
  • акторка й заслужена артистка України Надія Левченко (грала у фільмі «Відблиск»);
  • акторка Ірина Кудашова (зірка серіалу «Школа» та майбутнього фільму «Смак Свободи»).

Стрічка описує історію дружби, суперництва і кохання сина видатного «Каменяра» — Петра Франка. Разом зі своїм другом Андрієм Грищуком вони пройшли крізь буремні роки й події, стояли біля джерел скаутської організації «Пласт», боролися за кохання однієї жінки, були військовими льотчиками, рятувалися з літака у полум’ї, вибиралися із полону, не дали загинути від голоду дітям в радянському Харкові. У фільмі розкриваються ролі головних героїв під час Другої світової війни.

Саундтрек до фільму «Інший Франко» — українська народна пісня «Розпрощався стрілець» у виконанні «Піккардійської Терції» 2020 року.

Виробництво здійснює Ganza Film за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Знімання проходили у 2019 році в Києві на одному із павільйонів заводу «Кузня на Рибальському», у Львові у Стрийському парку і меморіальному музеї «Дім Франка». Автори фільму проводили консультації з внуками Петра Франка та працівниками музею.

«Найбільшу допомогу нам надали онуки Петра Франка — це гілка Галущаків. Крім того, є родина Тихолозів, які опікуються будинком Франка у Львові — це великий сучасний музей, і вони також нам багато розповідали стосовно Петра», — розповів режисер Ігор Висневський.

Для фільму збудували репліку літака Першої світової війни моделі «Альбатрос». Літак позначений бортовим номером LVGC-15960, з яким літав і Петро Франко.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024