25 тисяч книг для бібліотек прибули в Україну із Великої Британії

12 Грудня 2023, 17:26
Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак 1424
Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Понад 25 тисяч (12 тонн) різножанрових книжок англійською мовою для дорослих, підлітків та дітей наприкінці листопада прибули із Лондона до Києва, де діє офіс Українського ПЕН. Про цю ініціативу знімуть документальний фільм. 

Про це пише Український ПЕН.

Видання розподілять між бібліотеками відповідно до їхніх запитів та відправлені до книгозбірень «Новою поштою», яка стала партнером ініціативи. Частину книжок українські бібліотеки отримають під час літературно-волонтерських поїздок ПЕН на деокуповані та прифронтові території.

Нагадаємо, що у серпні цього року оголосили збір заявок від українських бібліотек на одержання книжок англійською. За три місяці команда отримала понад 800 заявок.

Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Найбільш затребуваною стала література для дітей і підлітків, підручники для вивчення англійської мови та нонфікшн-видання для дорослих. Запити на книги варіюються від трьох примірників до п'яти тисяч. Наразі команда ПЕН аналізує заявки, сортує примірники та готує до відправки книжкові набори. Передовсім підтримку отримають бібліотеки, які постраждали через війну Росії проти України.

Усі книгозбірні в анкеті мали представити план промоції англомовної літератури. 

«Промоція книжок відбуватиметься безпосередньо на ту аудиторію, для якої ми замовляємо книги – для студентів-філологів, дітей, що відвідують курси англійської та учасників Англійського розмовного клубу. Інформуватимемо адресно та на широкий загал через соцмережі та на сайті бібліотеки. Книжки також будуть доступні для власників абонементів для читання вдома», – розповідає Інга Хоржевська, директорка Центральної міської бібліотеки ім. Л. Кропивницького для дорослих у Миколаєві.

 

Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

До України прибули книжки від десятків провідних видавництв Великої Британії, зокрема Penguin Random House, Oxford University Press, HarperCollins, Macmillan, Unbound. Серед книжок – видання англійською мовою для дітей та підлітків (художня література, нонфікшн-видання, книжки для вивчення англійської мови) та література для дорослих – класика, біографії, мемуари, репортажі, есеї, видання для саморозвитку, сучасна проза англійською мовою.

«Ми знаємо, що від початку повномасштабної війни Росії проти України, бібліотеки стали прихистком для громад, а також місцем, де читання та навчання можуть продовжуватися. Я хочу щиро подякувати усім видавництвам, котрі підтримали ідею допомогти українським бібліотекам», – ділиться Елісон Твід, виконавча директорка Book Aid International.

 

Книжки у Лондоні. Фото: Book Aid International

Амбасадорами Ініціативи у Великій Британії стали, зокрема, автори Александер Маккол Сміт, Едмунд де Вааль, Еліф Шафак

«Хоч книжки і не можуть протистояти зброї, але вони здатні робити дещо надзвичайно сильне: допомогти зрозуміти, що ми не наодинці, що ми не забуті чи покинуті, що наші голоси мають значення. Книжки допомагають відчути, що ми маємо споріднені душі по всьому світу», – зазначає письменниця та колумністка Еліф Шафак.

Марія Артеменко, Андрій Бондар, Софія Андрухович. Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Амбасадорами ініціативи в Україні вже стали автори та авторки – Софія Андрухович, Андрій Бондар, Світлана Тараторіна, а також режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв. Усі вони брали участь у першому сортуванні та пакуванні книжок для бібліотек.

Документальний фільм про ініціативу знімає продакшн ТОВ «Істмен Філмс» у співпраці з «ТРО Медіа» та ДП «Кримський дім».

Ахтем Сеітаблаєв. Перше сорутвання книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Тетяна Терен. Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Перше сортування книжок у Києві. Фото: Михайло Палінчак

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024