Представники культури просять Кабмін внести галузь до програми фінансування від ЄС

27 Жовтня 2023, 09:21
Заступник міністра економіки Олексій Соболев на обговоренні Українського фонду, 19 жовтня 2023. Фото: Олексій Соболев/Facebook 419
Заступник міністра економіки Олексій Соболев на обговоренні Українського фонду, 19 жовтня 2023. Фото: Олексій Соболев/Facebook

Представники культурної галузі України підготували відкритий лист до Кабміну. Вимагають додати підтримку культури в програму фінансування від ЄС для Українського фонду (Ukraine Facility).

Про це пише Суспільне Культура.

Європарламент 17 жовтня схвалив виділення 50 мільярдів євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України на 2024–2027 роки. Ці кошти надійдуть в Український фонд (УФ, Ukraine Facility).

Як повідомляється у відкритому листі, з липня по жовтень Кабмін готує змістовну частину щодо розподілення коштів УФ. Цю змістовну частину передадуть до Єврокомісії для отримання зворотного зв'язку. Відповідальне за це Міністерство економіки, яке в липні-серпні збирало пропозиції від міністерств, а з вересня проводить зустрічі з представниками різних секторів та громадянським суспільством.

19 жовтня відбулося засідання секторальної робочої групи щодо розвитку сектору культури та креативних індустрій. Там були працівники Мінекономіки, два заступники міністра культури, представники секторів культури та креативних індустрій.

У МКІП наголосили, що Мінекономіки проігнорувало дві офіційні пропозиції внести культурну галузь до Українського фонду з відновлення. Серед причин відмови — зокрема, що культуру можуть підтримати через інші інструменти і що перелік секторів УФ вже узгоджено з ЄС і його не можна відкоригувати.

Відповідно, культурний сектор просить затвердити розпорядженням Уряду склад робочих груп з доопрацювання пропозицій та інтегрувати представників громадянського суспільства й культурних діячів, щоби вони доопрацювали проєкт УФ.

Для цього створили лист на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, міністерки економіки Юлії Свириденко й т. в. о. голови МКІП Ростислава Карандєєва.

До Українського фонду з відновлення на кошти ЄС пропонують внести такі пункти:

  • підтримка культурної спадщини під час війни (консервація пошкоджених об'єктів, евакуація музейних колекцій);
  • збереження культурного розмаїття, доступу до культури на рівні громад;
  • забезпечення доступу до сучасного україномовного культурного продукту (для ветеранів війни, повернення біженців);
  • підтримка культурних інституцій – Українського культурного фонду, Українського інституту книги, Українського інституту;
  • підтримка інвестиційних фондів, призначених для креативних індустрій;
  • реформа системи закладів культури національного й місцевого рівнів.

Підписати лист до Кабміну можна до 27 жовтня. Документ уже підписали культурна менеджерка Юлія Федів, колишня заступниця міністра культури Галина Григоренко, театральна режисерка Тамара Трунова, експертка УКФ Наталія Кривда, членкиня ВГО «Спілка археологів України» Вікторія Колеснікова, директорка Музею історії міста Києва Діана Попова та інші.

Читайте також: Культурні діячі закликають підтримати призначення Юлії Федів на посаду міністерки культури

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024