Волинська бібліотека отримала 70 нових примірників видань про мистецтво

09 Жовтня 2023, 17:27
Волинська бібліотека отримала 70 нових примірників видань про мистецтво 666
Волинська бібліотека отримала 70 нових примірників видань про мистецтво

Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки отримала понад 70 примірників книг з мистецтвознавства, історії, етнографії, краєзнавства, театрознавства, музикознавства. 

Про це Район.Культура повідомили у книгозбірні.

«Усі видання мають широкий спектр інформативності, прекрасно ілюстровані, з належним  рівнем видавничої підготовки і якістю  виготовлення будуть не лише корисними читачам, а й даруватимуть їм естетичну насолоду», – зазначають у бібліотеці.

Серед нових надходжень:

  • «Сучасна зарубіжна етнологія: антологія» у двох томах. За словами бібліотекарів, за науковою актуальністю  й  обсягом двотомник є безпрецедентним явищем у вітчизняній науці, адже спектр висвітлених проблем охоплює різнорідні студії зарубіжних учених, що поєднавшись на сторінках цього видання, утворюють мозаїку  досліджень сучасної світової етнології;
  • «Історія українського театру» у трьох томах. Видання присвячене  історії театрального мистецтва України. У ньому висвітлено основні явища та особливості акторського мистецтва, режисури, сценографії, драматургії, театральної критики впродовж  періоду становлення української національної культури.
  • «Українська музична енциклопедія» у шести томах. Здійснення цього масштабного проєкту стимулювали культурно-історичні реалії та надбання музикознавчої науки. Основою для створення УМЕ стали підсумкові музично-історичні праці, зокрема академічна багатотомна «Історія української музики». Визначення енциклопедії, як української зумовлене специфікою її змісту: до видання увійшли  матеріали пов’язані, передусім з українським музичним процесом.
  • «Словник художників України. Бібліографічний довідник» у двох томах. Це праця енциклопедичного характеру, що покликана донести читачам відомості про майстрів образотворчого мистецтва України від найдавніших часів до ХХ століття включно; майстрів, які були народжені в Україні та працювали на її землях, а також тих, що походили з України, але працювали за її межами. Воднораз до Словника залучено імена іноземних митців, які брали безпосередню участь у художньому процесі на українських теренах чи зверталися у своїй творчості  до української тематики.
  • «Історія українського мистецтва» у п'яти томах. Авторський колектив видання у складі  фахівців Інституту  мистецтвознавства, фольклористики та етнології  ім. М. Т. Рильського НАН України, Академії мистецтв України та інших мистецтвознавчих  інститутів та кафедр  розкрив широку панораму розвитку українського мистецтва в усіх його суперечностях та складнощах від первісної доби до ХХ століття.
  • «Історія декоративного мистецтва України» у п'яти томах. Наскрізною синтезуючою ідеєю започаткованого проєкту є відтворення цілісної картини еволюції і здобутків національного народного та професійного мистецтва від його джерел до сьогодення, висвітлення складного і багатогранного процесу  становлення і розвитку  мистецтвознавства та народознавства в Україні.

У книгозбірні зазначили, що за подаровану літературу вдячні Національній академії наук України на чолі з академіком Анатолієм Загороднім та науковому колективу  Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України в особі директора, академіка Ганни Скрипник.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024