Художник Лев Скоп створює ікони для пантеону пам’яті полеглих воїнів у давньому костелі на Львівщині

06 Жовтня 2023, 13:04
Художник Лев Скоп створює ікони для пантеону пам’яті полеглих воїнів у давньому костелі на Львівщині. Фото з фейсбук-сторінки Лева Скопа 731
Художник Лев Скоп створює ікони для пантеону пам’яті полеглих воїнів у давньому костелі на Львівщині. Фото з фейсбук-сторінки Лева Скопа

Український художник та іконописець Лев Скоп, духовенство та жителі села Новошичі в Дрогобицькому районі відновлюють покинутий храм минулого століття та створюють там пантеон пам’яті українських воїнів.

Про це йдеться в сюжеті ICTV у марафоні «Єдині новини».

З кожним днем храм наповнюється новими іконами, оздобленими хоругвами та українськими стягами.

Раніше він стояв пусткою і занепадав десятки років. За часи радянського союзу святиню перетворили на склад міндобрив. Вже 2007 року до його відновлення та збереження взявся місцевий священник з громадою.

«Щось трошки робили і з покриттям, звичайно, що ми не маємо можливості, щоб цілковито замінити, зробити належно. Але ми принаймні так забезпечили так, що нічого в цей час не затікає. За цей час святиня ожила. Кілька разів на рік парафіяни молилися тут. Пригадую, в роках 2018-2019 з Левом Скопом, який до сьогоднішнього часу на війну особисто разом зі мною і через хлопців передав близько чотирьох тисяч різних ікон, говорив про те, що є гарний храм і пасувало би щось з ним зробити. Так виникла ідея створити пантеон памяті полеглих воїнів у війні за незалежність. Церква почала наповнюватися іконами у виконанні Лева Скопа» – розповідає священнослужитель Василь Полянко.

Василь Полянко. Фрагмент з сюжету ICTV

Читайте також: Екзотичний птах в стінах музею: Лев Скоп відкрив виставку про хаос у підсвідомості

«Я намалював сам чудотворну ікону, приїхав Владика, це перша ікона. Ми її посвятили, це було Різдво, перед широкомасштабкою. Ми посвятили, і я почав малювати», – пригадує Лев Скоп.

Окрім іконостаса та чудотворних образів, у храмі є десятки ікон святих з різними іменами. Серед планів – під кожною викарбувати імена місцевих військових, що поклали своє життя за свободу України.

«Коли я малюю святого Дмитрія – це воїн, який воює за Україну. Це святий, покровитель. Це прототип воїна для мене. А тут будуть написані імені всіх Дмитріїв, які загинули за Україну», – пояснює художник.

Лев Скоп. Фрагмент з сюжету ICTV

Читайте також: Художник Лев Скоп подарував Художньому музею в Луцьку 11 картин

Біля кожного імені буде qr-код, з детальною інформацією про захисника.

«Коли була посвята цього пантеону, ми всі воїни, сприйняли це з честю. Тому що тут пантеон загиблих героїв. Саме наших героїв, нашої сучасності», – розповів ветеран Юрій Кулинич.

Попереду ще багато роботи, але самотужки волонтери та громада впоратись не в силі, адже святиня потребує не лише внутрішніх, а й фасадних робіт. Тому сподіваються на підтримку благодійників.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024