Знайшла справу за покликом душі: рівнянка дев'ять років займається свічкарством

06 Жовтня 2023, 10:41
Ірина Віан. Фото: Суспільне Рівне 410
Ірина Віан. Фото: Суспільне Рівне

Рівнянка Ірина Віан понад дев'ять років займається свічкарством. У своїй майстерні робить макані, литі, виготовлені у формі вироби з воску.

Про особливості процесу виготовлення свічок з медового воску майстриня розповіла Суспільному.

Аби з воском можна було працювати, він має бути розігрітий до 60 градусів. Перед використанням важливо процідити віск через марлю, аби у свічну не потрапили частинки меду, пилку або бджоли. 

На виготовлення однієї свічки у формі Ірина витрачає до 20 хвилин. Це саме той час, за який віск застигає. Проте виготовлення маканої або литої свічки може зайняти декілька годин.

Фото: Суспільне Рівне

У день Ірина Віан може виготовити до 200 свічок із форми. Крім них створює ялинкові прикраси. Майстриня пригадала, що свічкарством вирішила займатися на Великдень.

«Я не жила, а я просто виживала. А я хотіла щось робити те, що подобається мені. От і саме я знайшла ту справу за покликом душі. Це була як щира молитва. Я просто попросила Бога: Боже, поможи мені знайти ту справу, яка буде корисною для мене, для людей — і так воно сталося. Мені прийшла просто думка: свічка. І вже від цієї думки в мене був образ навіть цієї майстерні», – розповіла свічкарка.

Створювати вироби навчалась поступово, у процесі роботи з воском. За дев'ять років виготовляла свічки різних розмірів і за різних умов.

«Це свічка майже до двох метрів, десь 1,5-1,8. Вона була у формі дерева життя. Цю свічку я надсилала в штати для однієї виставки. Сам процес мені дуже подобався, тим більше я його робила минулого року під час війни, коли не було світла. При свічках я робила свічки», – пригадала Ірина.

Фото: Суспільне Рівне

Ірина розповіла, що для охочих навчатися свічкарства, періодично влаштовує майстеркласи, аби людина спробувала працювати з воском і відчула, чи підходить їй це заняття. Найголовніше, каже, у цій справі – бажання. 

«У мене було бажання не для того робити, щоб заробляти гроші. В мене було бажання робити і бути корисною в цьому світу. Коли в людини є бажання робити це навіть тоді, коли ти не будеш за це отримувати кошти, воно буде працювати», – пояснила майстриня.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024