Литаври, або Хто співає для лучан щовихідних та збирає гроші для ЗСУ

23 Липня 2023, 16:39
Литаври ФОТО 407
Литаври

Четверо музикантів із гурту «Литаври» щовихідних виходять на луцькі вулиці, щоб заспівати українські пісні та зібрати гроші для Збройних сил України. 

Чоловіки виступають у костюмах, пропагують образи українських козаків, – розповів Суспільному керівник гурту В’ячеслав Багіров.

 

До повномасштабної війни вони не були знайомі, але зустрівшись рік тому вирішили створити квартет. Двоє учасників колективу – В’ячеслав Багіров і Сергій Будь – волиняни, Юрій Чернуха приїхав із Херсона, а Олександр Шматко – з Харкова. Усі живуть у Луцьку.

«Як кажуть, з війни сміятись не можна, а під час війни навіть треба, бо можна з’їхати з глузду, тому в нашому репертуарі є і веселі українські пісні, і козацькі», – зазначив керівник гурту.

Учасник «Литаврів» Сергій Будь родом із колишнього Маневицького району. Розповідає, що був прислужником священника в церкві, працював ведучим весіль і різних святкових заходів, проте ніколи не думав, що виконуватиме пісні як вуличний музикант.

«Ніколи не думав, що я вийду на вулицю і буду співати, для мене це якось було принизливо. Вийшов із зони комфорту і приєднався. І в нас настільки співпали з Славіком голоси, тембрально зливалися, гарно звучало. Потім ми почали розучувати пісні», – каже співак.

Зі слів Сергія Будя, своїми виступами «Литаври» прагнуть допомогти підтримати бойовий дух волинян та підтримати коштами військових, які воюють на фронті. 

«У Славіка на фронті тато, в мене на цей момент брат. Рік тому в мене пропав племінник, якому 18 років, він був у 80-тій бригаді», – зазначив лучанин.

Ще два учасники гурту – вимушені переселенці Юрій Чернуха та Олександр Шматко з козацьким іменем Світлояр. Це музиканти, які виїхали з тимчасово окупованих територій Херсонщини та Харківщини.

Зі слів Юрія, в окупації він із родиною був 50 днів. Потому вирішили евакуюватися, дорога зайняла три доби. У рідному місті чоловік втратив все майно, яке надбав упродовж життя.

«Їхали полями, лугами – як тільки могли. Ледве виїхали. Попали сюди, і тут родичі приютили нас. Щось треба було робити і от вийшов на вулицю як музикант. Потроху став грати. З хлопцями через деякий час познайомився. На жаль в Олешках все втратив», – сказав чоловік.

Музикант Олександр Шматко родом із Харківщини. Називає себе Світлояр – це козацьке ймення чоловіку присвоїли на козацькій посвяті. Останні 10 років мешкав у селі, де будував музично-козацьку екоферму-ранчо. Каже: евакуювався на Волинь наприкінці квітня, а вже у травні в Луцьку познайомився з теперішніми колегами та співочому цеху.

«10 років жив, будуючи таку музичну козацьку екоферму ранчо, коні в мене є. Прийшла війна, ми попали під окупацію. Я віддаю коня і чую вибухи. По моєму подвір’ю п’ять касетних, і сусідку ранило. Тобто коли я спасав коня, він спас мене», – розповів чоловік.

Керівник гурту В’ячеслав Багіров зазначив, що з часу, коли музиканти почали виступати разом, «Литаврам» вдалося зібрати для допомоги українським захисникам орієнтовно 400 тисяч гривень.

«Спочатку ми скидали на рахунок фонду Притули. Допомагали спочатку 14-тій бригаді, в якій воює мій батько. Він ще з АТО воює... Потім була 63-тя бригада: то складали гроші, то щось купували і відправляли. Допомагали як могли», – сказав лучанин.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024