В Україні підготували до друку книгу про золоту скіфську пектораль

01 Липня 2023, 15:12
Пектораль ФОТО 1192
Пектораль
Українські науковці підготували до друку книгу про золоту пектораль, про людину, людину, яка відкрила її світові, про історію скіфів загалом, про ймовірного власника прикраси, а також про сучасне сприйняття цього унікального ювелірного витвору давнини.
 
Про це повідомили на сторінці Скарбниці Національного музею історії України.

«Нас часто запитують, чи має музей сучасне ґрунтовне видання про перлину своєї колекції – золоту скіфську пектораль. Науковці Скарбниці Національного музею історії України тривалий час працювали над такою книгою і вирішили оголосити про цей проєкт», – йдеться у повідомленні.
«Таємничий світ пекторалі» – це 152 сторінки повноколірного, ілюстрованого видання українською та англійською мовами. Книга розповідає про археолога й поета Бориса Мозолевського, який відкрив світові золоту пектораль, і про дослідження Товстої Могили, під час яких у 1971 році знайшли цей шедевр давнього мистецтва.
 
А також:
  • про віхи історії скіфів;
  • про особливості технології виготовлення пекторалі та символіку її образів;
  • про ймовірного власника прикраси;
  • про сучасне сприйняття цього унікального ювелірного витвору давнини.
Видання містить багато ілюстрацій і схем, доповнюється переліком літератури та інформацією про міжнародні виставки, де експонувалася пектораль.

«Зацікавленість українською культурою та історією стрімко зростає. Перед нами велике завдання – презентувати нашу культурну спадщину зрозумілою для всього світу мовою. Тому музей зробив «Таємничий світ пекторалі» двомовною книгою. Вона стане чудовим подарунком для іноземців. Запланований наклад – тисяча екземплярів. Оціночна вартість друку такого видання – 250 тисяч гривень», – кажуть у музеї.
Для того, щоб видання побачило світ, музейники запрошують стати меценатами їхнього видавничого проєкту. Внески можна надсилати на спеціальну банку Благодійного фонду Національного музею історії України. Кожен, хто надішле донат від 500 гривень, отримає примірник видання.
 
За більші донати можна буде отримати ексклюзивні сувеніри, створені за мотивами пекторалі. Це шовкові хустки та твіллі (тонкі шийні хустинки), від української художниці й фешн-дизайнерки Hélène Litorelle.
 
  • За донат понад 10 тисяч гривень можна буде отримати велику шовкову хустку з мотивами пекторалі,
  • від 7 тисяч – твіллі з мотивами пекторалі,
  • від 5 тисяч – великі білі твіллі,
  • від 2 тисяч – твіллі маленькі.
Щодо їх отримання потрібно написати і надіслати скрін донату та контактні дані (ім’я, прізвище, телефон, додаткові необхідні реквізити для надсилання подарунка, якщо ви забажаєте отримати його поштою) у повідомленні на сторінку Скарбниці Національного музею історії України.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024