Луцькі балерини – серед найкращих танцівниць України

31 Травня 2023, 16:17
Сцена львівської опери 2015
Сцена львівської опери

300 українських балерин зібралися на сцені Львівської опери, щоб вшанувати пам’ять української прими Роми Прийми

 

З 28 по 31 травня на сцені Львівського театру опери і балету імені Соломії Крушельницької вперше відбулася Резиденція класичного та сучасного балету імені однієї із найвидатніших українських балерин Роми Прийми. 300 учасниць, 40 керівників із 18 хореографічних шкіл та студій, з 10 міст України, 199 конкурсних номерів, 9 членів журі, 1 повітряна тривога, яка не завадила завершити вчасно конкурсний перегляд. Серед учасниць – луцька балетна студія «Жизель».

Лучанки посіли перші місця. Зокрема за дебютний сучасний танець «Пил».

До Львова приїхали дівчата з українських міст, в яких немає театрів опери та балету. За словами директорки Резиденції Ольги Обласової, на дійство зареєструвалася навіть балетна школа з маленького села Оброшино Львівської області. Жінка підкреслює, що через Резиденцію команда прагне деколонізувати українське мистецтво і дати дівчатам, які навіть під обстрілами, не покинули заняття балетом, мотивацію продовжувати займатися і виступати на великих сценах.

«Ми хочемо підтримати артистів українського балету у час війни, коли багато з них виїхали за кордон. І мова не тільки про професійних танцюристів, а й про учнів з педагогами. Ми хочемо зберегти кадри, аби вони все ж таки працювали в Україні. І Резиденція прагне розбити міф про те, що хореографічна українська школа базується на російській. Рома Прийма доводить, що у нас існувала галицько-австрійська, тобто віденська школа», — говорить президент Резиденції, народний артист України Василь Вовкун.

Рома Прийма була примою Львівської опери, але перед Другою світовою війною балерина виїхала до Австрії, де стала солісткою театру в Інсбруку. Їй аплодували такі міста як Лондон, Париж, Женева, Афіни, Рим. Пізніше Рома емігрувала до Канади, а згодом до Нью-Йорка, де у 1978 році створила ансамбль танцю «Сизокрилі2. Він досі існує і прославляє українську культуру в Америці, але вже під керівництвом родини Роми Прийми-Богачевської.

«Доля Роми Прийми десь перетинається з долею сьогоднішніх балерин. Вона так само була змушена під час Другої світової війни покинути рідне місто, рідну країну. Багато наших дівчат-учасниць теж зараз вимушено за кордоном», – говорить Ольга Обласова.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024