Підтримка культурного сектору: Ткаченко підписав декларацію Люблінського трикутника та Меморандум про співпрацю

24 Травня 2023, 15:20
Момент підписання декларації ФОТО 419
Момент підписання декларації

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відвідав Польщу, де підписав декларацію «Люблінського трикутника» – про підтримку України у захисті її культурної спадщини, обміні знаннями, підтримку митців та створення Європейського фонду для культурного та креативного сектору України.

Міністр побував у Кракові 23 травня та взяв участь у зустрічі в форматі «Люблінського трикутника» разом зі своїми колегами Пьотром Глінським, віцепрем’єр-міністром, міністром культури та національної спадщини Республіки Польща, та Сімонасом Кайрисом, міністром культури Литовської Республіки. Під час спільного брифінгу вони підписали декларацію «Люблінського трикутника». Про це повідомили на сайті Мінкульту.

На запрошення Пьотра Глінського, Олександр Ткаченко та Сімонас Кайрис відвідали Краківський музей князів Чарторийських та експозицію «Експресія. Скульптура львівського рококо – твори Йогана Пінзеля зі збірки Львівської національної галереї мистецтв» у Королівському замку на Вавелі. Після цього вони взяли участь в офіційному відкритті експозиції «Вільно, Вільнюс, Вільне 1918-1948. Одне місто – багато розповідей» в Національному музеї в Кракові. Ця виставка, підготовлена з нагоди 700-річчя Вільнюса, є спільним проєктом Національного музею у Кракові та Литовського національного музею мистецтв у Вільнюсі.

Під час спільного брифінгу міністри України, Польщі та Литви підписали декларацію «Люблінського трикутника». У декларації зазначається згода підписантів підтримувати Україну в різних міжнародних форматах для захисту її культурної спадщини та цінностей, здійснювати обмін знаннями, надавати підтримку українським митцям та культурним фахівцям, сприяти відновленню України та створенню Європейського фонду для захисту та відновлення культурного та креативного сектору.

«Я дуже радий бути сьогодні в Кракові, тому що маю поруч двох вірних друзів. Якщо потрібно спільно воювати за інтереси України, я знаю, до кого звернутися. Ми безмежно вдячні вашим двом урядам за допомогу зі зброєю, а також за підтримку наших митців. Дуже важливо, що ми єдині в розумінні цінностей нашої культурної спадщини. Дякую, що підтримуєте українську культуру в Україні, оскільки наші культурні діячі продовжують працювати, театри та музеї залишаються відкритими, а люди дуже хочуть долучатися до культури під час війни. У цьому році ми святкуємо річницю польського повстання, в якому брали участь також українці. Символом цього повстання є гасло «За вашу і нашу свободу». Воно актуальне і сьогодні», – сказав Олександр Ткаченко.

Міністри з Польщі та Литви наголосили, що солідарність з Україною лише посилюється. Розробляються нові заходи в рамках багатовимірної допомоги як українському населенню, так і широкому культурному сектору. Зокрема, було відзначено успішну діджиталізацію багатьох обʼєктів культурної спадщини та грунтовну роботу над розробкою єдиної платформи музейної спадщини України. Також розпочато проєкт інвентаризації.

Також  Україна та Польща підписали Меморандум про співпрацю щодо інвентаризації втрат культурної спадщини внаслідок вторгнення рф.

Міністерство культури та інформаційної політики України в особі міністра Олександра Ткаченка та Міністерство культури і національної спадщини Республіки Польща в особі професора, доктора Пьотра Глінського уклали Меморандум про співпрацю щодо інвентаризації архітектурних та археологічних втрат внаслідок збройної агресії рф проти України.

Про створення та спільну реалізацію проєкту Україна та Польща домовилися восени минулого року. Ініціатива отримала назву «Проєкт порятунку української спадщини».

Його мета – підтримка зусиль з порятунку та збереження культурної спадщини України, що перебуває під загрозою знищення або пошкодження, з особливим наголосом на об'єктах всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та об'єктах, внесених до Попереднього Списку Конвенції про охорону Всесвітньої культурної і природної Спадщини ЮНЕСКО, документування та аналіз її поточного стану збереження та ступеню її пошкодження у визначених адміністративних одиницях, що особливо постраждали від ведення бойових дій, а також аналіз ефективності методів та процедур, що застосовуються на сьогоднішній день для документування культурних втрат на територіях, що постраждали від бойових дій.

Все вищезазначене реалізують, зокрема, через:

  1. підготовку за допомогою сучасних неінвазивних методів документації про знищення та пошкодження об’єктів культурної спадщини внаслідок військових дій росії;

  2. використання супутникових технологій у виявленні та макро- і мікропросторовий аналіз стану збереження об’єктів культурної спадщини на територіях звільнених від окупації та на постконфліктних територіях;

  3. сприяння збору доказів щодо злочинів проти культурної спадщини для розслідування міжнародним кримінальним обвинуваченням;

  4. мериторичну підтримку процесу побудови нової системи комплексної охорони та управління у сфері культурної спадщини України;

  5. підготовку групи українських фахівців для документування збитків, завданих війною культурній спадщині, на основі міжнародного та польського досвіду захисту культурної спадщини постконфліктних територій;

  6. розробку теоретичних засад і процедур оновленої міждисциплінарної методології польової інвентаризації воєнної шкоди у сфері культурної спадщини, адаптованої до умов європейського театру воєнних дій.

  7. В рамках реалізації проєкту Україна та Польща зобов’язалися вжити низку заходів, як спільних, так і кожна окремо, для втілення ініціативи в життя. Проєкт планується реалізувати в період до 31 грудня 2023 р., з можливістю продовження за згодою Сторін.

    Меморандум набирає чинності з дати його підписання.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024