Портрет вчительки з Рівного показали на виставці у Ліверпулі

14 Травня 2023, 15:36
Портрети жінок-біженок, які переїхали до Ліверпуля. Фотограф: Ean Flanders 723
Портрети жінок-біженок, які переїхали до Ліверпуля. Фотограф: Ean Flanders

Виставку фотографій українських жінок, яким довелося втікати з України через повномасштабне російське вторгнення, показали у Ліверпулі. Серед них є і портрет вчительки англійської мови Ірини Павлюк з Рівного

Про це повідомив міський голова Рівного Олександр Третяк на своїй сторінці у фейсбуці.

«Ліверпуль у ці дні перетворився на українське місто. При цьому він проявив неймовірну щедрість, даючи майданчики культурним проектам про Україну. В одному з таких проектів – фотовиставці «Форма терапії» про українських біженок взяла участь рівнянка Ірина Павлюк, вчитель англійської мови. Її портрет, як і портрети інших 24 українських жінок, які втекли від війни та переселилися в Ліверпуль, були показані на виставці під час пісенного конкурсу Євробачення. Портрети супроводжуються надихаючими історіями – свідченнями жінок-біженок», – йдеться у дописі.

Ірина Павлюк. Фото: Ієн Фландерс

Як повідомляє видання Independent, фотограф Ієн Фландерс з Лондона взявся за проєкт після зустрічі з двома українками, яких прихистили його друзі.

«Портрети, на яких українські жінки стоять або сидять на темно-сірому фоні студії, виставлені в Baltic Creative у Ліверпулі та супроводжуються свідченнями, написаними українською мовою та перекладеними англійською. Свідчення жінок розповідають карколомні історії, які надихають: від того, як їх розбудили рано вранці через панічний телефонний дзвінок із повідомленням про вторгнення, до того, як вони справлялися з вагітністю та розлукою зі своїми чоловіками через кілька місяців після прибуття до Великобританії», – зазначають у Independent.

Ієн Фландерс сказав, що він хоче, аби портрети дали широкій громадськості в Ліверпулі «глибше розуміння» труднощів, з якими стикаються українські жінки-біженки, які проживають у місті, а також продемонстрували силу жінок.

«Усі ці жінки переживають певну форму травми через війну, через те, що вони не були зі своїми родинами, через те, що вони не могли говорити англійською, тому я просто хотів, щоб показати свої почуття, свої емоції, свій гнів. Не всі ми маємо контакти з українцями, які живуть у місті, тому я подумав, що виставка з портретами цих жінок на стіні дасть можливість поділитися досвідом цих жінок», – розповів фотограф.

Виставка «Переміщені українки» демонструватиметься з 12 травня до 8 липня в Baltic Creative у Ліверпулі.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024