У Рівному відкрили виставку «Великодні дзвони»

19 Квітня 2023, 15:17
Учасники відкриття виставки «Великодні дзвони» 579
Учасники відкриття виставки «Великодні дзвони»

У Рівному на виставці «Великодні дзвони» представили елементи церковного убранства, датовані ХꓦІІ – ХХ століттями, писанки та картини місцевих художників.

Відкриття експозиції відбулося 18 квітня у великій виставковій залі Рівненському краєзнавчому музеї. Про це йдеться на сторінці установи у фейсбуці.

Розпочав захід Дмитро Маслов – заступник директора Рівненського обласного краєзнавчого музею. Він привітав усіх з відкриттям виставки, зазначивши, що багатогранність і унікальність її вражає. Потім надав слово завідувачці сектору мистецтв Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяні Міненко.

Пані Тетяна зазначила, що на виставці представлено предмети, які потрапили до фондової музейної колекції в результаті діяльності наукових експедицій. Вони мають сакральне значення і використовувалися під час служіння літургії в храмах, звершення таїнства Євхаристії, відзначання Великодніх свят. Унікальними експонатами на виставці є елементи церковного убранства – плащаниці, церковні розп’яття, святкова риза священника, вишиті хоругви, датовані ХꓦІІ – ХХ століттями.

Науковиця закцентувала увагу на частині колекції писанок з фондів музею. Серед них – авторські роботи заслуженої майстрині народної творчості України, писанкарки Вікторії Степанюк та художника-кераміста, заслуженого майстра народної творчості України Леоніда Гринбокого.

Виставка доповнена картинами відомих рівненських художників: Василя Наумця, Олександра Бобришева, Олександра Самчука, Миколи Шолудька, Віктора Гвоздинського, Олександра Гурістюка та Сергія Верославова.

Завітали на захід знані митці – Микола Шолудько і Василь Наумець. Живописець, монументаліст, член Національної спілки художників України Василь Наумець, чия персональна виставка недавно була в музеї, розповів про масштабний реставраційний проєкт фрески «Голгофа». 

Шедевр відомого українського живописця, графіка Івана Їжакевича «Голгофа» прикрашає фронтон Свято-Георгіївської церкви Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви». Столітній витвір мистецтва на фасаді церкви зазнав деструктивних змін від природних факторів і потребував невідкладної реставрації. Реставраційні матеріали до копії-мозаїки готували Ярослав Марчук, Василь Наумець, Олександр Самчук. В музеї представлений попередній варіант реставрації фрески «Голгофа», виконаний на картоні в масштабі 1:3.

Виставка «Великодні дзвони» підготовлена працівниками сектору мистецтв музею і буде працювати для рівнян і гостей міста впродовж місяця.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024