У Рівному майстриня вишиває сорочки для військових на передовій

16 Квітня 2023, 13:40
Майстриня Мирослава Горобець. Фото: Суспільне 887
Майстриня Мирослава Горобець. Фото: Суспільне

Майстриня з Рівного Мирослава Горобець вишиває сорочки-обереги для військових на передовій.

Жінка декорує одяг у рамках всеукраїнського проєкту «Сорочка для захисника», який започаткували у червні 2022 року. За цей період вишила вже сім таких. Про це пише Суспільне.

Зараз майстриня вишиває сорочку, яку згодом подарує рівненському хірургу, який воює у лавах ЗСУ.

«Я особисто з ним не знайома, але тепер дуже хочу познайомитися, побачити його наживо. Сподіваюся, що це станеться колись. Візерунок обирала його дружина, нитки підбирала вона сама, попросила нас, тому ми їй допомагаємо. Я дуже сподіваюся, що нашому лікарю Олександру дуже сподобається», — розповіла жінка.

Фото: Суспільне

Одяг пані Мирослава декорує у рамках всеукраїнського проєкту «Сорочка для захисника», який стартував у червні 2022 року. Робить це на конопляному полотні, використовуючи нитки відтінків хакі.

«Саме така сорочка, бойова, спеціально виготовлена у таких тонах, щоб їм можна було під їхній камуфляж одягати. Все це узгоджується з керівництвом. Саме тому і розпочався цей проєкт, щоб хлопців захистити, щоб вони, одягнувши її, мали ще більше сил, віри й хисту. Ніби під таким захистом», — пояснила вона.

Фото: Суспільне

У рамках проєкту сорочки вишиває понад сотня жінок у різних регіонах України. За роботою, поділилась Мирослава Горобець, «виникає невидимий зв'язок майстринь з бійцями».

«Часом дівчатам щось доводиться пороти, іноді щось дивне відбувається. Молимося за наших хлопців, бо їм дуже погано. Написав боєць одного разу повідомлення, що потребує молитви. Ми маємо з ними якийсь такий зв'язок, я не можу пояснити. Я вірю, що таке буває», — розповіла жінка.

Пані Мирослава вишиває понад 30 років. За цей час опанувала 14 технік.

«Кожен елемент має свою історію, якесь глибоке значення. Я дуже багато останнім часом цікавлюся цим питанням і чим більше цікавлюся, тим більше нового дізнаюся. Сорочка буде оберегом, якщо вона виготовлена руками. Ми стараємося мінімально використовувати шви на машинці», — додала вона.

Фото: Суспільне

Одну сорочку майстриня вишиває у середньому — місяць. У рамках проєкту вже задекорувала таких сім.

«Отримав боєць свою готову вишиту сорочку, взяв її до рук і сказав, що як же він одягне її під бронік, цю красу. Я розумію, що їм треба підтримка, моральна, духовна, аби вони увесь час відчували, що ми про них думаємо, дякуємо і пам'ятаємо. Вони там не самі, якби їм важко не було», — зазначила Мирослава Горобець.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024