Рятують старовинні речі й передають музеям: в Україні створили проєкт «Спільний спадок»

16 Березня 2023, 16:36
Проєкт «Спільний спадок» 1192
Проєкт «Спільний спадок»

В Україні створили проєкт «Спільний спадок», який рятує старовинні речі й передає їх музеям.

Про це журналісти Район.Культура дізналися із сайту проєкту.

«Спільний спадок» — це перший український краудфандинг, що об’єднує людей, які захоплюються українською культурою і бажають долучитися до її збереження та поширення. Нас тішить спалах цікавості до всього українського, тому ми створили спільноту однодумців, щоб шукати старовинні українські речі у вільному продажу й спільно викуповувати найцінніші з них для найулюбленіших музеїв», – зазначають творці проєкту.

Наразі «Спільний спадок» почав співпрацю з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара» в Києві. Музей було створено не державою, а зусиллями митця, етнографа й колекціонера Івана Гончара, який прагнув зберегти культурну спадщину України всупереч заборонам радянської влади. Це імпонує засновникам проєкту.

«Спільний спадок» також вийшов на краудфандингову платформу «Спільнокошт». Перші внески спрямують на придбання народного вбрання, народних картин та ікон, давніх світлин. 

«Згодом придивлятимемося до предметів традиційного народного побуту й обрядових атрибутів. Окрім того, що такими є пріоритети музею, цей вибір пояснює ще й наше захоплення традиційним народним вбранням і виробами з різних регіонів України», – кажуть ініціатори.

На жаль, велика кількість традиційних речей, що колись були родинною реліквією, останніми роками через різні причини стають предметами перепродажів або вивозяться за кордон. Так втрачається можливість дослідити й зберегти традиції сотень сіл з різних регіонів України. 

У проєкті зазначають, що не можуть повернути час назад, але можуть спробувати врятувати найцікавіші предмети, викуповуючи їх для зберігання й вивчення Музеєм Івана Гончара.

«Кожен музейний предмет, кожна пісня чи обряд є важливою клітинкою українського всесвіту. За давніми речами стоять особисті історії та долі людей, емоції, відчуття краси та світу нашими предками, наша спільна історія й культура, виплекана цілими поколіннями. Ми збираємо по крихті ці фрагменти мозаїки, фахово та з любов'ю очищаємо, досліджуємо їх та ретельно зберігаємо для майбутніх поколінь», – відзначив генеральний директор Музею Івана Гончара, художник Петро Гончар.

Дізнатися, як підтримати «Спільний спадок» можна за посиланням

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024