Україна повернула культурні цінності, які росіяни намагалися ввезти до США

12 Березня 2023, 12:38
Посольство України в США 578
Посольство України в США

На території Посольства України в США відбулася офіційна церемонія повернення Україні культурних та історичних цінностей, які затримали у вересні минулого року митно-прикордонною службою США при спробі незаконного ввезення з рф. 

Передача відбулася 10 березня. Про це повідомили у Мінкульті.

Так, серед повернутих артефактів: мечі-акінаки скіфської культури VI-V століття до нашої ери (ареал поширення – лісостепова, степова частина України та Крим), крем’яна шліфована сокира датована III тисячоліттям до нашої ери (ареал поширення Північно-Західна Україна), половецькі шаблі часів давньоруської держави ХІ-ХІІ століття тощо.

«Ми повернемо все, що вкрала у нас росія – території, людей, предмети мистецтва та культурну спадщину. Починаємо вже зараз. Дякую правоохоронним органам США і України, Оксані Маркаровій та всім причетним, що здійснили таку операцію», – прокоментував подію Олександр Ткаченко

Надалі вирішуватимуть питання транспортування на територію України врятованих цінностей. 

«У росії є давня традиція привласнювати собі те, що не належить їй. Разом з українською територією це ж саме стосується і нашої культурної матеріальної та нематеріальної спадщини, яка зараз по варварські розграбовується окупантами. Дякую всім, хто реалізовував цю надскладну, але дуже важливу операцію», – сказала пані посол України в США Оксана Маркарова.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024