На Рівненщині запустили відеопроєкт, присвячений 90-річчю роману Марія Уласа Самчука

03 Березня 2023, 09:45
Книга польського видавництва, фото ілюстративне ВІДЕО 808
Книга польського видавництва, фото ілюстративне

На Рівненщині запустили відеопроєкт #Марія90, присвячений 90-річчю роману Уласа Самчука, першому художньому твору про Голодомор в Україні. 

За тиждень з його старту підготували і виставили на ютуб-каналі обласної бібліотеки шість сюжетів. Це начитані уривки з «Марії» та короткі історії про життя і творчість її автора. #Марія90 триватиме до листопада й охопить не лише Рівненщину, а й інші області та країни. Про це пише Суспільне.

Більше про проєкт в ефірі Українського радіо. Рівне розповіли його ініціаторки — начальниця управління культури і туризму Рівненської ОВА Любов Романюк та директорка обласної бібліотеки Валентина Ярощук.

#Марія90 задумана для того, щоб привернути увагу до постаті Уласа Самчука, популяризувати один з найвідоміших його творів і вшанувати пам’ять жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

«Улас Самчук має потужний літературний доробок, який залишається актуальним. При цьому він є недостатньо знаним в Україні і тривалий час ми намагаємося повернути його твори до вивчення в школі. Він є уродженцем Рівненщини і ми сприяємо популяризації цієї постаті. І в 90-й рік написання «Марії», першого літературного твору про Голодомор, ми запустили цикл художніх, історичних, краєзнавчих відеороликів про життя Уласа Самчука, дні його перебування на Рівненщині, написання роману», — пояснила Любов Романюк.

Валентина Ярощук додала, що всі відеоролики виставлятимуть на ютуб-каналі Рівненської обласної наукової бібліотеки. Наразі на ньому можна переглянути шість сюжетів. Це начитані уривки з роману «Марія» та коротенькі нариси науковців, які досліджують життя і творчість Уласа Самчука.

«Долучили також товариство «Просвіта», яке допомагає виокремити змістовні уривки з роману. Попередньо планували 14 роликів, але буквально з появою перших сюжетів почали зголошуватися люди, які хочуть долучитися. Відеоконтент доступний рівнянам, жителям області, України й інших країн — усім, хто володіє українською. Ролики з уривками розставлені в почерговості змісту, але це не означає, що мета — начитати всю книгу. Аудіокнига «Марія» існує, вона є в інтернеті. Тут мова про те, щоб звернути увагу до Уласа Самчука, хто упереджено до нього ставиться, викидають з уроків», — зауважила директорка обласної бібліотеки.

Любов Романюк також зауважила, що проєкт #Марія90 запланували як міжнародний і наразі ведуть перемовини з українською діаспорою в Канаді. Долучаються, з її слів, й інші області України.

«В управління культури інших ОВА готуємо листи, щоб долучалися, бо це не обмежений областю проєкт. Першим долучився Микола Жулинський, директор інститут літератури, є запис директора Тернопільського краєзнавчого музею, має бути директор нашого музею Олександр Булига, з Острозької академії Петро Кралюк і ректор Ігор Пасічник, майстер спорту, плавчиня Анна Хлістунова читає уривок, я також буду. Цей проєкт гуртує, стимулює думати, аналізувати, планувати на майбутнє», — зауважила начальниця управління культури і туризму Рівненської ОВА.

Проєкт #Марія90 триватиме до листопада, коли в Україні вшановуватимуть жертв голодоморів і 90-ті роковини найбільшого з них, про який розповів Улас Самчук у своєму романі-хроніці.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024
25.04.2024