Луцька мисткиня створила витинанку-портрет Лесі Українки та подарувала його музею

23 Лютого 2023, 15:12
Витинанка, фото: Олександр Дурманенко ФОТО 1140
Витинанка, фото: Олександр Дурманенко

Луцька мисткиня Олеся Іщук створила графічне зображення-витинанку Лесі Українки, над якою працювала впродовж року.

Про це повідомили на сторінці Волинського краєзнавчого музею.

Художниця надихнулася графічним портретом поетеси авторства Василя Чебаника, яку він створив у 1971 році. Чебаник – визначний каліграф, художник-графік, заслужений діяч мистецтв України, член-кореспондент Національної академії мистецтв України. У 1977 році видавництво «Мистецтво» випустило поштову листівку з цим портретом.

Леся Українка
Портрет Василя Чебаника

Сестра Лесі Українки, Ізидора Косач-Борисова залишила своє враження від роботи Василя Чебаника у листі до Анатолія Костенка: «А яку приємність справили Ви мені, надіславши листівку з портретом Лесі (дереворит В. Я. Чебаника)! Якщо це молода людина (а я чогось таки думаю, що молода), то це на рідкість талановитий мистець, бо так передати схожість і вираз обличчя людини, ніколи не убачивши її живу, це може тільки якийсь особливий артист, що його природа наділила даром особливої інтуїції». 

У 2021 році, коли вся Україна святкувала 150-річний ювілей письменниці, до процесу творення виставки у Волинському краєзначому музеї долучиласьй майстриня витинанки Олеся Іщук. Її масштабні інтер’єрні роботи з серій «Лесине слово», «Легенди лісових русалок» та «Портрети» стали окрасою святкової експозиції. 
Тоді ж, побачивши портрет Василя Чебаника, витинанкарка «загорілась» ідеєю нового портрету. Робота тривала рік. Нині музейна галерея портретів Лесі Українки поповнилась ще одним унікальним твором – графічним зображенням поетеси, виконаним за допомогою канцелярського ножа та кольорового паперу, яке зовсім не копіювало роботу видатного майстра, а представляло власне авторське бачення авторки.
Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024