Український стенд у Литві: розпочався Вільнюський книжковий ярмарок

23 Лютого 2023, 13:03
Президент Литви, фото: Читомо 764
Президент Литви, фото: Читомо

Розпочався 23-ій Міжнародний Вільнюський книжковий ярмарок. Він триватиме чотири дні. Гасло українського стенда — «Наполегливість існування» — про ті зусилля, які всі ми, а також наші іноземні партнери робимо заради нашої спільної перемоги над агресором. 

В організації заходів взяли участь Книжковий Арсенал, Литовський інститут культури та Український інститут книги. Про це розповіли у Мінкульті.

На відкритті ярмарку виступив президент Литви Ґітанас Науседа. За його словами, російське вторгнення спричинило злам стереотипів про росію. І про те, що з нею потрібно товаришувати. 

«Сьогодні ми сьогодні як ніколи згуртовані, сьогодні ми не втечемо і ми не хочемо тікати від цієї теми, від кольорів — жовтого і синього. Сьогодні жовтий символізує сонце, яке світить над нашими головами, а блакитний — небо, чисте і вільне. І навіть якщо на ньому є хмари, ми завжди знаємо, що небо буде ясним. Рано чи пізно ми зможемо насолоджуватися ним, чудовим витвором природи. Дехто каже, що книжки, свято книжок не потрібно політизувати, але те, що сьогодні відбувається в Україні, насправді вже не політика, це величезна несправедливість, яка відбувається на очах у всіх нас, і ми, вільний народ Литви, ніколи не будемо байдужі, тому що ми не були байдужі навіть до початку війни, ми не були байдужі в перші дні війни, і ми не будемо бути байдужими», — наголосив він.

Свої книжки на стенді представлять 12 українських видавництв: «Залізний тато», «Видавництво 21», «Чорні вівці», «Герда», «Видавництво Старого Лева», «Самміт — Книга», «Неопалима купина», «Фоліо», «Якабу», «Богдан», «Балтія-Друк», «Каламар». 

Читайте також: Вільнюський книжковий ярмарок: українська програма фестивалю

Крім того, представлять книжки інших українських видавців, з якими зможуть ознайомитися відвідувачі ярмарку, а також книжки литовських видавництв, які видали литовською мовою українських авторів. Всього планується представити понад 100 українських видань. На ярмарку буде здійснюватися роздрібний продаж представлених книжок. 

Україну на Вільнюському книжковому ярмарку представлятимуть автори, ілюстратори, громадські діячі, видавці та представники державних інституцій. Серед них — учасники клубу ілюстраторів Pictoric Олег Грищенко та Олена Старанчук, співзасновники творчої майстерні «Аґрафка» Андрій Лесів та Романа Романишин, автори Катерина Єгорушкіна, Оксана Забужко, Галина Крук, Андрій Любка, Катерина Міхаліцина, Олександр Терещенко, Гаська Шиян, Валерій Маркус (дистанційно). 

На українському стенді  відбудуться автограф-сесії.

Нагадаємо, що Довженко-Центр теж долучився: у межах фестивалю відбудеться кінопоказ фільму Олександра Довженка «Земля» та обговорення того, як цей фільм змінив кінематограф, а документальний кіноперформанс STRICHKA розповість історії людей, які вимушено залишили свої міста, тікаючи від війни.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024