У Рівному провели майстер-клас із традиційного пов'язування жіночих хусток

08 Грудня 2022, 17:15
Алла Українець проводить майстер-клас із зав’язування хустки 1168
Алла Українець проводить майстер-клас із зав’язування хустки

До Всеукраїнського дня Української хустки у Рівненському краєзнавчому музеї провели захід «Традиційне пов'язування тернових хусток мешканками Рівненщини, 20-30-і роки ХХ століття».

Подія відбулася 7 грудня. Про це повідомили на сайті музею.

«Відомо, що хустка здавна вважалася жіночим оберегом, невід’ємною частиною української культурної спадщини. Вміння красиво носити й зав’язувати її – сьогодні справжнє мистецтво», – зазначили музейники.

Заслужена працівниця культури, етнографка, старша наукова співробітниця музею Алла Українець продемонструвала світлини з традиційним жіночим одягом початку XX ст., з різними способами пов’язування української хустки. Етнографка розпочала захід із історії своєї родинної хустки, яка перейшла їй у спадок від прапрабабусі. Хустку було вишито в другій половині ХІХ століття на Рівненщині. Також для присутніх гостей провели майстер-клас із зав’язування хустки, розповіли про традиції комплектування жіночих головних уборів та продемонстрували, як зав’язували хустки жінки Рівненщини на початку ХХ ст.

«Уже на початку ХХ століття жінки мали можливість придбати фабричну хустку, тернову, як її називали. Коштували вони дуже дорого. Сто років тому в селах на Рівненщині носили хустки з бавовни і тонкої вовни», – розповіла Алла Українець.

Показала різні способи пов'язування хусток і завідувачка сектору етнографії Тетяна Пархоменко.

На захід завітали музейні працівники, рівняни, гості з Харкова, Миколаєва, Маріуполя, які змушені зараз тимчасово проживати у нашому місті через воєнні події.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024