У Львові пройде фестиваль імпровізаційної музики Jazz Bez

01 Грудня 2022, 15:10
Фото ілюстративне 696
Фото ілюстративне

У Львові відбудеться ХХІІ міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики Jazz Bez. У фокусі фестивалю – тема культурної релокації.

Подія пройде з 2 по 6 грудня. Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради. 

Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики Jazz Bez, що одночасно проходить у Польщі та Україні, є знаковою подією для Львова. Фестиваль засновано 2001 року мистецьким об’єднанням «Дзиґа». Від започаткування фестиваль відбувався щороку, навіть під час революцій в Україні чи пандемії. Цей рік – рік війни – не став винятком.

«За понад два десятиліття існування Jazz Bez ніколи не зупинявся – був сценою для міжнародної підтримки і голосом нової музики Помаранчевої революції та Революції Гідності, місцем важливих зустрічей і народженням нових ідей у 2000-му, 2010-му, 2020-му… Ми переконані, що сила культури, велика сила мистецтва – надважлива і у важкі часи війни. Попри труднощі, заради перемоги – ми згуртовуємось і творимо, бо віримо у наше прекрасне майбутнє», – наголосила артдиректорка, ведуча фестивалю Марта Більська.

Концерти відбудуться 2-6 грудня, проте є широка пре- і супровідна подієва програма, що стартувала 28 листопада. Також в America House Lviv триватимуть лекції та музичні майстер-класи, а ще етноджаз із Усеіном Бекіровим в артгалереї «Дзиґа», вечір актуальної польської імпровізаційної музики із Jazz Forum Talents, сольна програма бельгійського піаніста Івана Падуарта (Ivan Paduart), батл трубачів із гостем з Аргентини Себастьяном Грещуком (Sebastián Greschuk), концерт «Джаз Релокація» просто неба у закапелку Маркіяна Іващишина.

Головна тема цьогорічного фестивалю – релокація в культурі України. Саме тому буде більше освітніх проєктів і спеціальний концерт «Джаз Релокація». Також уперше – Jazz Bez Kids: це спеціальна програма для наймолодших, підготовлена разом з Іриною Вакуліною, диригенткою, менеджеркою мистецьких проєктів, співзасновницею Центру музичного розвитку TEMPO. Ще одна складова цьогорічної програми – Jazz Bez Junior – окремий виступ зі студентами кафедри джазу музичної академії ім. М. Лисенка.

Програма фестивалю Jazz Bez

Середа, 30 листопада

  • 18:00 – Вечір спогадів «Маркіян Іващишин: значення і вплив» від America House Lviv та Інституту стратегії культури / America House Lviv

Четвер, 1 грудня

  • 14:00 – Лекція Марти Більської «Вибір бути вільними» / ЛНМА ім. М.Лисенка
  • 18:00 – Практична лекція і майстер-клас для духових «Порівняння американських та європейських музичних тенденцій у 2022 році» від джазового трубача Якова Цвєтінського / America House Lviv

П’ятниця, 2 грудня

  • 19:00 – Вечір кримськотатарської культури та концерт квартету Усеіна Бекірова / артцентр «Дзиґа»

Субота, 3 грудня

  • 11:00 – Науково-освітній «ДжазФорум» / ЛНМА ім. М.Лисенка
  • 13:00 – JazzBezKids, інтерактивне заняття для дітей ВПО та місцевих дітей під керівництвом Ірини Вакуліної / артцентр «Дзиґа»
  • 17:00 – Концерт студентів джазової кафедри Музичної академії Jazz Bez Junior. Майстер-класи зіркових гостей фестивалю / ЛНМА ім. М.Лисенка
  • 19:00 – Іван Падуарт (Бельгія) та Jazz Forum Talents (Польща) / артцентр «Дзиґа»

Неділя, 4 грудня

  • 13:00 – JazzBezKids, інтерактивне заняття для дітей ВПО та місцевих дітей під керівництвом Ірини Вакуліної / артцентр «Дзиґа»
  • 18:00 – «ДжазРелокація», open air в закапелку Марека Іващишина
  • 19:00 – Батл трубачів «Чия труба звучить переможніше?» із Себастьяном Грещуком (Аргентина)
  • 20:00 – великий джем-сешн.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024