Думки й мрії Тараса Матвіїва: в Луцьку презентували книгу Героя України

28 Жовтня 2022, 12:41
Книги Тараса Матвіїва 2231
Книги Тараса Матвіїва

У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відбулася презентація книги «Мої думки» Тараса Матвіїва. Це лірична збірка віршів  воїна, який загинув, захищаючи Україну. 

Підготували до друку, видали і представили книгу лучанам батьки автора Тарас і Валентина Матвіїви. Подія відбулася з благословіння Владики Йосафата, екзарха Луцького Української греко-католицької церкви. На презентації побував і журналіст Район.Культура.

Тарас Матвіїв – волинянин, журналіст, активний учасник Революції Гідності, громадський діяч, доброволець, воїн, Герой України. Загинув 10 липня 2020 року під час ворожого мінометного обстрілу на Луганщині.

Герой
Тарас Матвіїв

Презентація поетичної збірки полеглого воїна розпочалася хвилиною мовчання. Своїми спогадами про Тараса, його вдачу і мрії поділився отець Леонід Григоренко, монах УГКЦ.

«Тарас був дуже добрим, любив багато читати. Маючи наречену, він мріяв мати сім’ю, діточок, яких він дуже любив. Своїй нареченій він писав: «Якщо на це воля Божа, я б дуже хотів, щоб ми завжди були разом, і я тобі бажаю неба». Він був розумним хлопцем, завжди глибоко «копав». Тому його твори не  такі легкі для розуміння. Тарас дуже часто залишався сам і розмовляв з Богом, тому його твори мають більш богословський, психологічний зміст», – розповідає отець.

Презентація книги
Книги Тараса Матвіїва

«Коли я дізналася про втрату сина, зайшовши до його кімнати, мені в очі кинулась зелена папка з листками. Я вирішила її переглянути. Там була лірика, про яку ми не знали, і коли я перечитувала листок за листком, мене переповнювали почуття», – пригадує мама Тараса Валентина Матвіїв. 

Книга вийшла не одразу. Згодом серед паперів Тараса батьки знайшли список з 51 пункту – це були занотовані сином його мрії: «Перша мрія – перемога України, друга – видати книжку. Тоді ми вирішили, що просто мусимо продовжити цю справу, видавши цю книгу. Тут і про Бога, і про Україну, і про кохання». Так найближчі люди Тараса вирішили втілити мрії сина вже по його смерті.

Книга Героя
Тарас і Валентина Матвіїви, батьки Тараса

На вшанування пам’яті про Тараса Матвіїва пролунав твір «Мелодія» Мирослава Скорика у виконанні Катерини Миронюк. У фіналі зустрічі читачі змогли придбати книгу з автографом мами Героя.

Батьки автора подарували бібліотеці книгу Тараса «Мої думки», щоб її зміг прочитати кожен охочий лучанин.

Книга Героя
Валентина Матвіїв підписує книги читачам

Роман МИРОНЮК

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024