Могила 319: стало відомо про ймовірне поховання письменника Володимира Вакуленка

18 Жовтня 2022, 11:59
Володимир Вакуленко 1318
Володимир Вакуленко

До помешкання письменника Володимира Вакуленка ще у березні зайшли п’ятеро рашистів, які забрали його з дому. Відтоді рідні його більше не бачили.

Володимир Вакуленко — прозаїк, поет, дитячий письменник і лауреат численних літературних премій. Чоловік народився і жив у рідному селі поблизу Ізюма. Удома його досі чекають літні батьки й дитина. Про це пише Суспільне.

Окупанти забирали письменника декілька разів. Після першого затримання Володимира відпустили на день. Тоді він розповів батькові, що його били: «Обіцяли коліна прострелити. Мабуть, так і сталося…». Невдовзі чоловіка знову викрали, більше не відпустили.

Мама Володимира шукала сина по військових комендатурах. Вона навіть дізналася, де живуть викрадачі. Жінка ходила до окупантів і просила відпустити сина: «Нащо він вам? Ну, українець, так ми всі — українці. Ну, у нього була дуже така патріотична позиція, у сина мого. Тверда і незламна».

Удома чоловіка чекає його неповнолітній син Віталій. У дитини — інвалідність з народження, діагностували аутизм. Володимир Вакуленко виховував сина переважно самотужки. Майже ніколи з ним не розлучався. Нині про дитину дбає літня мама письменника.

Шукають Володимира Вакуленка й українські митці. Так, зокрема, увагу на зникнення чоловіка звернула письменниця Оксана Забужко
«Пишуть, що тіла Володі Вакуленка не знайшли — офіційного підтвердження немає. І я ловлю себе на тому, що думаю: Господи, якщо загинув — хай би його хоч не катували перед смертю... Не можна катувати дитячих письменників. Тобто нікого не можна катувати, але дитячих письменників з аутичними дітьми — це вже якось «з особливим цинізмом», це «пакручє буде», ніж Януш Корчак з учнями в газовій камері…», — ідеться в її пості від 18 вересня.

У вересні українські військові звільнили Ізюм. Тоді ж у місті знайшли масове поховання. Місцева ритуальна служба, що ховала тіла, вела журнал із даними про небіжчиків. У ньому правоохоронці виявили прізвище письменника. 

Могилу під номером 319 знайшли та тіло вже ексгумували.

Водночас надходила інформація, що Володимира вивезли з України, тому є надія, що він ще живий.

«У травні, а можливо, навіть у червні я випадково почула від людей розмову про Вакуленка. І чую таку фразу: «Та Вакуленка вивезли у росію, його будуть судити». Це знову надію мені дало, що він живий. А судячи з останніх цих всіх подій, що розкопки й запис у книзі… Це вже я дізналася днями, коли з’явився зв’язок… Маємо надію, що якась плутанина», – розповідає мама письменника.

Нині справу про зникнення письменника розслідують харківські правоохоронці. Рідні Володимира Вакуленка чекатимуть результатів експертизи, яка повинна спростувати чи підтвердити інформацію, чи належить тіло чоловікові.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024