Триває конкурс на здобуття літературної премії імені Івана Корсака

12 Липня 2022, 13:00
Триває конкурс на здобуття літературної премії імені Івана Корсака 22864
Триває конкурс на здобуття літературної премії імені Івана Корсака

На пошанування пам’яті Івана Корсака, а також з метою піднесення в Україні популярності творів історичної тематики й заохочення авторів тих творів, які стали яскравими художніми здобутками, родина Івана Корсака та видавництво «Ярославів Вал» у 2018 році заснували Літературну премію імені Івана Корсака. 

Першим лауреатом був Петро Кралюк, другим — Микола Суховецький, третім — Юрій Винничук. Минулого року премію виборола українська письменниця, казкарка Зірка Мензатюк.

Роботи на здобуття літературної премії імені Івана Корсака приймають до 25 серпня. Нагороджують переможця 15 вересня у день народження Івана Корсака у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків (Луцьк). Про це журналістів Район.Культура повідомили організатори.

Підстави для номінації на здобуття премії:

1. Твір обов’язково має бути присвячений саме історії України.
2. Твір повинен бути написаний на високому художньому рівні і мати позитивні відгуки в пресі й добрий читацький розголос.
3. Твір має бути написаний українською мовою.
4. До конкурсу на здобуття премії не приймаються твори, відзначені іншими преміями.
5. Твір, номінований на премію, має бути опублікований не пізніше ніж за три роки до подачі його на конкурс для здобуття премії.
6. До конкурсу приймаються книжкові видання й твори, опубліковані в періодиці. Електронні варіанти текстів журі не розглядає.
7. Кожен член журі голосує тільки за один твір.
8. Премія вважається присудженою, якщо за неї проголосувало більше половини присутніх членів журі.
9. Якщо жоден із номінантів не набрав зазначеної кількості голосів, то журі голосує повторно, лишивши у списку двох претендентів, які набрали найбільше голосів і визначає лауреата.
10. Визначення лауреата відбувається шляхом таємного голосування.
11. Якщо журі дійде висновку, що справді яскравого твору не з’явилося, премія може не присуджуватися.

Право номінації на здобуття премії:

1. Твори історичного жанру (романи й повісті) висувають на здобуття премії обласні відділення Національної спілки письменників України і її правління, а також ВО «Просвіта».
2. Право номінувати твори на здобуття премії мають також члени журі.

Терміни висунення кандидатів на здобуття премії і її присудження:

1. Висунення творів на здобуття премії оголошується в ЗМІ з 1 червня і завершується 25 серпня.
2. Премія присуджується тільки один раз.
4. Члени журі не можуть номінуватися на здобуття премії.
5. Вручення премії відбувається до дня народження письменника 15 вересня щорічно.
6. Вручення премії відбувається в урочистій обстановці у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків (Луцьк) за участі громадськості та ЗМІ.
7. Лауреат одержує диплом, медаль, а також грошову винагороду 50 тисяч гривень.
 

Журі Літературної премії імені Івана Корсака очолює доктор економічних наук, кандидат медичних наук, голова Ради директорів VolWest Group, фундатор Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Віктор Корсак. До членів журі входять: український філософ, письменник, публіцист, перший Лауреат Премії імені Івана Корсака Петро Кралюк, український письменник, журналіст, редактор, Лауреат Премії імені Івана Корсака Юрій Винничук, прозаїк, критик, есеїст, Лауреат Премії імені Івана Корсака Микола Суховецький, українська письменниця, казкарка, журналістка, Лауреатка Премії імені Івана Корсака Зірка Мензатюк. Журі не рецензує та не повертає номіновані книжки, а також — не коментує та не розголошує деталі рейтингового голосування.

Заявки, що містять лист-подання на ім’я голови журі, відгуки у пресі й літературних сайтах та книжки (або періодика) у трьох примірниках, надсилати поштою за адресою: 43023, м. Луцьк, вул. Карбишева, 1, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків (відповідальна особа Ольга Волкова), із зазначенням «На здобуття літературної премії ім. І. Корсака». 

До паперового твору також подається електронна версія книги у форматі PDF на елекронну пошту: [email protected] із зазначенням у темі листа: «На здобуття літературної премії ім. І. Корсака». До конкурсу на здобуття премії не приймають творів, які видані менше, ніж за 3 роки до подачі на премію, були відзначені іншими преміями.

Читайте також: «Читаю Імена»: у Луцьку нагородили переможницю конкурсу відгуків на книги Івана Корсака

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024