Епіфаній проголосив Петра Сагайдачного покровителем українського війська

20 Квітня 2022, 23:20
Епіфаній проголосив Петра Сагайдачного покровителем українського війська 1596
Епіфаній проголосив Петра Сагайдачного покровителем українського війська

У Софійському соборі митрополит Епіфаній проголосив гетьмана Петра Сагайдачного покровителем українського війська. Також він освятив репліку легендарного меча полководця.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики.

Подія відбулась за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства оборони України, а також Національного заповідника «Софія Київська».

Копія меча Сагайдачного, виготовлена у 2018 році, знаходилась на затопленому кораблі «Гетьман Сагайдачний». 

Щоб корабель не дістався ворогу, його вивели з ладу у перші дні російсько-української війни. Копію меча допомогли віднайти віцеадмірал ВМС ЗСУ Сергій Гайдук та капітан І рангу, заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Урсол. Так врятований меч прибув до Софійського собору. 

«Сьогодні, як і у часи героїчної доби Сагайдачного, українці стали свідками та учасниками боротьби українського народу за свободу, а наші Збройні Сили здобувають у переможних битвах світове визнання», – йдеться у повідомленні.

Довідково: Петро Конашевич-Сагайдачний — український полководець і політичний діяч, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі. Організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Меценат православних братств та опікун братських шкіл. Канонізований ПЦУ як святий у лику благовірний гетьман.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024