Фільм режисера з Закарпаття покажуть на Краківському кінофестивалі

22 Березня 2022, 17:36
Дмитро Грешко 1277
Дмитро Грешко

Наприкінці травня – на початку червня фільми з програми DOCU/Україна Національного конкурсу фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA-2022 покажуть на Краківському кінофестивалі. 

Про це пише Суспільне.

Зокрема одна із представлених стрічок – фільм «Між небом та горами» режисера Дмитра Грешка, який родом з Закарпаття.

«Між небом та горами» – це документальний повнометражний фільм про працівників станції швидкої допомоги та жителів гірської закарпатської глибинки. Саме тоді, як весь світ зупинився під час пандемії коронавірусу, жителі гірського села Колочава, живуть звичним життям. Тільки працівники станції швидкої допомоги знають, що відбувається насправді.

Дмитро Грешко знімає документальне кіно понад три роки. У 2019 році навчався в кіношколі «Скалка 2019» в місті Ужгород та закінчив двомісячні курси авторського документального кіно CinemaLab від Харківської школи візуального мистецтва, під керівництвом Любові Дуракової та Аліси Коваленко.

У 2020 році, в Києві, вчився у школі документального кіно Indie Lab 2020, куратори Дмитро Тяжлов та Елла Штика. З 2020 року бере активну участь в організації заходів Закарпатської кінокомісії для розвитку кінематографу в регіоні та у створенні Карпатського Міжнародного Гірського Кінофестивалю (CMIFF) в Ужгороді.

«Фільми я дивився кілька годин із важким серцем», — каже директор Краківського кінофестивалю Кшиштоф Ґєрат. 

За його словами, вони показують Україну ще до повномасштабного нападу. І йому дуже боляче, коли він уявляє ці місця і цих людей зараз.

«Я вірю в те, що фільми з програми ми представимо разом з нашими друзями й подругами з Києва, а після показів — поговоримо з їхніми автор(к)ами. Ця програма та присутність гостей з України на фестивалі стане проявом солідарності польського та міжнародного кінематографічного середовища», – додав Кшиштоф Ґєрат.

Довідково: Docudays-2022 мав розпочатися 25 березня у Києві, проте це стало неможливим через напад росії та війну, що триває. Організатори Краківського кінофестивалю вирішили провести частину українського фестивалю у краківському кінотеатрі «Київ».

У програмі також покажуть фільми:

  • «Плай» режисерки Єви Джішіашвілі;
  • «Привоз» режисерки Єви Нейман;
  • «Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського.

Краківський кінофестиваль по можливості запросить організаторів Docudays UA та режисерів фільмів-конкурсантів, які оцінюватимуться міжнародним журі, а нагороди будуть вручені під час фінального гала-концерту. 

Фільми, показані у Кракові, будуть вважатися українськими прем'єрами, що дозволить їм зберегти статус міжнародних прем'єр та відкриє творцям шлях до участі в інших престижних кіноподіях.

Весь дохід від продажу квитків на покази українських фільмів буде переданий фестивалю Docudays UA.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024