Історія-сука зірвалась з місця, – Оксана Забужко

06 Березня 2022, 11:27
Оксана Забужко 2082
Оксана Забужко

Третя світова почалася.

Пише Оксана Забужко на своїй сторінці в фейсбуці.

Подаємо текст без змін:

Завдання світової колективної безпеки:

РОЗДУШИТИ ГАДИНУ!!!

Вчора я відпрацювала до кінця свою планову 4-денну програму, за якою в середу прилетіла до Варшави і мала сьогодні бути вдома. Те, що колись, у минулому житті, планувалось як промоція книжки, перетворилось на роботу в польському інфополі в режимі воєнного часу.

Я казала на популярних телепрограмах: «Україні треба закрити небо і дати зброю!» – і просила польську громадськість тиснути на своїх ЄСвських політиків.

Після відмови відключити Росію від СВІФТ поляки флешмобом дзвонили в німецьке посольство і казали: «У вас кров на руках!», а вчора я бачила в телефоні одного з своїх співрозмовців довжелезне простирадло листування між німецькими топ-політиками, які цілу ніч з п'ятниці на суботу сперечались і врешті прийшли до рішення, що «пора щось робити». 

Остаточна відмова Німеччини від багатолітньої політики «вмиротворення Путіна» – це велика колективна перемога, на яку мусили попрацювати тисячі людей (самої тільки проллятої української крови не вистачило б, її ніколи не вистачало!). А сьогоднішнє голосування за призов резервістів – це вже цілковита зміна самої концепції ЄС як економічного насамперед союзу.

Європа прокинулась. Європа перестає «мовчати» в бік України, як мовчала з 1918 році (і навіть після 2014 продовжувала тиснути руку Путіну). Європа з щирим захватом дивиться на Україну і її Армію – і просить нас навчити її, як таке робиться, і звідки береться (я вже мала кілька таких розмов). Історія-сука зірвалась з місця і помчала вперед, українці крутять земну кулю.

З однієї нічної розмови (в перекладі):

  • Сенат США проголосував за надання Україні «небесного щита»!
  • Чудово! Але, панове, чи ви розумієте, що це вже Третя Світова?

Саме так, панове. Саме так.

Ми маємо спільно роздушити цю гадину – ту, котра лишилася жити й жиріти після Другої світової.

Благослови, Господи, Україну, що вже стала на чолі цього хрестового походу, і вбережи її Воїнство!

Читайте також: «Дайте нам зброї!», – Оксана Забужко

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024