«Книга дає можливість отримати відповідь», – призерка конкурсу відгуків на книги Івана Корсака

03 Листопада 2021, 12:00
Книга Івана Корсака 3360
Книга Івана Корсака

З нагоди 75-річчя Івана Корсака вперше відбувся конкурс відгуків на його твори «Читаю імена». Так, учасники не лише могли відкрити для себе нового автора, а й познайомитися з історією. Адже Іван Корсак досліджував маловідомі факти, або ж особистості, про які довгий час було заборонено згадувати.

Своїми враженнями романів поділилася Юлія Каштан, яка отримала друге місце у конкурсі.

«Читання – моє хобі з раннього дитинства, навіть не можу пригадати себе без книги. У літературі намагаюся знайти відповіді на питання, що турбують. При цьому книга дає можливість отримати відповідь саме від тієї людини, від якої хочеться її "почути", навіть якщо автор жив кілька століть тому», – розповідає вона.

За словами читачки вона не дуже сприймає наукову історичну літературу, а віддає перевагу історичним романам, яким більше довіряє, оскільки вони, менше підлягають чинним провладним впливам, об'єктивніше висвітлюють і надійніше зберігають історичні події та портрети. Не кажучи вже про художній виклад, завдяки якому наукова інформація легко сприймається і стає доступною набагато ширшому колу читачів. 

«До того ж саме з історичних романів часто можна дізнатись такі цікаві факти, деталі, яких в наукових роботах годі й шукати. Творчість Івана Корсака цьому дуже яскравий приклад, адже в його романах чимало важливих листів чи їх уривків було опубліковано вперше (як от у "Перстні Ганни Барвінок"), а також висвітлюються факти та особистості, про які мало хто знав, оскільки вони тривалий час приховувались від громадськості або подавались у зовсім іншому світлі. Тому можу сміливо рекомендувати історичні романи Івана Феодосійовича: у них (залежно від історичної постаті чи часового проміжку, що зацікавив) читач стовідсотково відкриє для себе чимало нового (навіть у, здавалося б, уже добре відомому), а запитань виникне ще більше. Але ж, як відомо, "правильні запитання" – чи не найважливіше в пошуку істини», – пояснює Юлія Каштан.

Читайте також: Книга, яку хочеться наполегливо рекомендувати. БЛОГ

 

Про конкурс #ЧитаюІмена вона дізналася в одній з читацьких груп на фейсбуці. 

«Тема актуальна та болюча, тож вирішила ознайомитись, а прочитавши кілька творів – і взяти участь, сподіваючись теж когось зацікавити. На перемогу зовсім не очікувала і була дуже здивована, оскільки написала в рамках конкурсу лише один відгук. Однак планую й надалі продовжувати знайомство з творчістю І.Ф. Корсака та за можливості ділитися враженнями від прочитаного», – резюмує переможниця.

Відтепер конкурс «Читаю імена» стане щорічним, аби ще більше людей мали нагоду відкрити для себе творчість Івана Корсака.

Читайте також: Сто днів для культури: редакція Район.in.ua збирає кошти на новий проєкт

*

*

*

Якщо вам сподобалось це інтерв'ю – підтримайте Район.Культура довільним внеском на Спільнокошті

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024