Щедрик: відома пісня з невідомою історією

25 Грудня 2022, 14:58
Фрагмент з відео «Щедрик». Відома пісня з невідомою історією» 2109
Фрагмент з відео «Щедрик». Відома пісня з невідомою історією»

Оприлюднили дослідження історії однієї з найпопулярніших пісень у світі – «Щедрик».

«Щедрик» звучав та продовжує звучати і в українських домах, і на кращих концертних майданчиках світу, але мало хто знає, що він ще й став символом багаторічної боротьби українців за незалежність від росії. У 2022 році виповнюється 100 років від дня американської прем’єри «Щедрика» та 145 років із дня народження геніального композитора Миколи Леонтовича. Щедрівка, на основі якої композитор Микола Леонтович створив легендарну пісню, підкорила світ.

Досі невідому історію однієї з найпопулярніших пісень у світі розповідає Ukraїner у своєму відеодослідженні, яке опублікували на ютуб-каналі.

«Ця розвідка стала можливою завдяки опрацюванню архівних матеріалів, доступ до яких був заборонений більш як на пів століття. За справу взялася Тіна Пересунько — наукова співробітниця Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України, засновниця Інституту Леонтовича та авторка книги «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919–1924)». Вона вперше дослідила історію інтернаціоналізації «Щедрика» й показала, як події столітньої давності відгукуються досі», – зазначили у виданні.

Відео створене спільно з авторкою дослідження та Українським Інститутом.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024