Консерваторія Чайковського – як це мило звучить!

20 Червня 2022, 13:00
Національна музична академія імені Чайковського БЛОГ 6871
Національна музична академія імені Чайковського
Думав оминути цю тему, яка вже й так досить «заяложена» в соцмережах, та й не тільки, але, мабуть, не вийде...
 
«Московская государственная консерватория им. П.И. Чайковского» і «Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського» – ну як це мило звучить! Ну, «мышебратья», правда?!...
 
Чайковський великий композитор і слухати його, чи не слухати, виконувати, чи не виконувати, це справа кожного – ніякої заборони тут бути не може. Але Чайковський це РОСІЙСЬКИЙ КОМПОЗИТОР, і всілякі намагання притягнути за вуха його «українство» тільки тому, що його дід мав прізвище Чайка, і що сам композитор перебував іноді в Кам'янці Черкаської області, як на мене, виглядають досить дивно. 
 
З таким самим успіхом французи можуть назвати його своїм – там, начебто, бабця була француженкою. Та навіть самим «отмороженным кац...м» не прийде в голову назвати Шевченка «руским писателем» тільки тому, що він більшу частину життя прожив в росії і навіть писав іноді російською мовою. 
 
Ми що, настільки себе меншовартісними вважаємо?!
 
І якось теж дуже дивно ці потуги у зберіганні російських назв і найменувань збігаються з думками Арестовича, про те, що без росіян наша культура є «дуже маленькою». Це що, вже державна політика?!
 
І, на завершення. Я гордий тим, що маю диплом «Київської державної консерваторії ім.П.І.Чайковського 1986 року випуску». Але то були інші часи, і зовсім інша країна... І інші викладачі...Для яких всі звання і регалії були не самоціллю, а їхньою внутрішньою сутністю.
 
Слава Україні!
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024