П'ять книг на літо від українських авторів

02 Серпня 2021, 12:42
Книги на літо БЛОГ 3685
Книги на літо

Ще місяць довгий вечорів, вихідних на свіжому повітрі, а може навіть і відпустки. Тому це чудова нагода прочитати нові книги і з головою поринути в історію героїв. 

Пропоную п’ять книг для літнього читання від українських авторів та авторок.

Артем Чапай «Вивітрювання»

В центрі оповіді молода родина, яка мріє про власне житло у столиці та… перепочинок. «Ми обоє, я і Зоя, страшно замахались», - саме цими словами починає автор свій роман. Та, як виявиться згодом Земля теж «замахалась» і вирішила позбутися частини живих істот, які просто «вивітрилися». Герої зрозуміють це не одразу, але… зрештою приймуть нову реальність, де не треба ходити щодня на роботу (чи треба?), де можна гуляти в парках (доки не зрубають дерева на дрова) і жити (чи радше виживати в умовах невизначеності).

Дуже глибокий та філософський пост апокаліптичний роман про людей і їх природу. А ще трішки про любов і віру.

Тамара Горіха Зерня «Принцип втручання»

Другий роман авторки, яка своїм дебютом «Доця» у 2019 році здобула відзнаку книга року ВВС. Молода жінка Стася пережила кризу і її підібрала старша пані Магда. У тої ж, здається, внучка потрапила у халепу. Бо виходить заміж у старовинному замку, а родину не покликала. Тому Магда просить втрутитися і розібратися що до чого.

Магічний реалізм та детективна історія добре поєднані у книзі. Авторка знову звертається й до теми війни, яка досі триває в Україні та питання прощення. Кожен точно відчитає у романі свої смисли та до останнього не знатиме, що ж сталося у тому замку. 

Наталка Сняданко «Перше слідство імператриці»

Роман, який можна прочитати за вечір. А потім ще цілу ніч гуглити, хто ж така імператриця Сісі (Єлизавета Баварська, дружина імператора Франца Йозефа І). 

Події у книзі мають дві часові лінії 2005 рік та 1856-1857. А поєднує сюжет скрипка Моцарта. Саме її мають привезти на концерт до Львова і на ній вчилася грати Сісі. Авторка багато працювала з документами, аби зробити образ жінки живим та показати на скільки тоді вона мала революційні і навіть феміністичні погляди. І не мала щастя, хоча й шлюб був по любові, що у ті роки вважалося розкішшю.

Оповідь дуже легка і динамічна. Ідеально підійде для відпочинку.

Дара Корній «Троян Зілля»

Традиційно у книгах авторка поєднує реальне й потойбічне. Звертається до міфології і навіть сновидінь. Головна героїня – Вероніка. Попри все вона мріє про дитину, але переживає вже десятий викидень. І як в цих умовах не зійти з розуму?

У снах до жінки приходить Полудниця, яка обіцяє допомогти, якщо Вероніка впускатиму мару у світ. Але ж яка ціна цих відвідин? Чимало гуцульських легенд та головне питання: чи завжди злі духи винні у людських бідах? Про життєві долі читайте у книзі.

Кшися Федорович «Все золото твоїх снів»

Найхимерніша книга з літньої добірки для шанувальників темного фентезі. І тут ми теж дізнаємося про сни у яких заблукала головна героїня Марта. ЇЇ друг Фауст починає шукати жінку й потрапляє у Край снів, таке собі потойбіччя. 

Сторінки щоденника снів доповнюють історію і роблять її реальнішою. Часом описи вам здаються на стільки химерними, що аж оживають в уяві. Історія для тих, хто не боїться містичних та чарівних світів. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024