Я собі це не так уявляв: перший рік співака Olivan

02 Червня 2023, 11:10
Валентин Мушинський ФОТО 3289
Валентин Мушинський

Валентин Мушинський – співак з Луцька, який вже понад рік відомий українцям під псевдонімом Olivan. Він називає себе дідом у молодому тілі, пише пісні, грає на багатьох інструментах, активно волонтерить для армії та розповідає про українську культуру за кордоном. 

Валентина «кидало» від року до попси й навпаки, та все ж Olivan – це той, хто створює для українців інтелектуальний поп.

Як пройшов перший рік Olivan, про волонтерство, закордонний тур, нацвідбір на Євробачення та спільні проєкти – про це зі співаком говорила журналістка Район.Культура, коли він перебував у турі Молдовою.

Прев'ю

Валентин Мушинський зізнається, що народився у бідності. Були часи, коли бабуся мусила поміняти жигуль на десять мішків борошна, аби вижити. Тому з уст співака навіть на концертах часто можна почути фразу: «Наш старт не визначає наш фініш». Адже всього, що він нині має, досягнув самотужки.

У 16 років навчився грати на ударних, далі – акустична гітара, бас-гітара, електрогітара та клавіші. Він може й грати на інших, наприклад, на укулеле, запис з яким нещодавно співак презентував своїм прихильникам.

Хлопець протягом семи років був солістом луцького рок-гурту «One Light Inside». Колектив навіть брав участь у шоу X-Factor, та каже, що просто виріс, і ті пісні, які він нині співає, ближчі його душевному стану. 

«Мені – 30. Я трошки змінився, хлопці трошки змінились. Був пацаном, а став мужичком», – так пояснює свої зміни Валентин Мушинський.

Olivan називає себе дідом у молодому тілі.

«Я – цікавий, але водночас я – нудний. Я просто стараюсь робити класні пісні, які торкаються мене, а далі вони вже торкаються інших», – пояснює виконавець.

Молдова

Olivan нині активно займається волонтерством, а також бере участь у благодійних концертах в Україні та за кордоном.

«Волонтерю ще від початку війни. Займався тим, чим міг допомогти. Привозив дуже багато турнікетів, бронежилетів, касок, тактичних окулярів, рюкзаків і так далі. Загальна сума – понад три мільйони гривень. Автівки теж привозив. А 90% концертів зараз – благодійні», – розповідає виконавець.

Зараз співак завершує тур Молдовою, де відвідав з концертами 12 міст. Раніше мав п'ять концертів у Польщі за час повномасштабного вторгнення. Були невеликі виступи у Німеччині, Нідерландах. 

Каже: з виїздом за кордон після відомого усім випадку зі стендап-коміком Андрієм Щегелем (виїхав до Туреччини попри те, що мав три повістки в армію, оскільки вважає себе «вільною людиною») стало складніше. За словами співака, саме Міністерство культури нині вимагає багато документів.

Читайте також: Виїзд українських артистів за кордон: у Мінкульті просять додаткові документи

Концерт в Молдові, фото: Olivan

«Так, виїжджати стало важче. Але ми робимо те, що робимо. Я тут у Молдові знайшов українців, які мені вже зібрали ліки для військових», – ділиться співак.

Тур Молдовою виявився і цікавим, і складним водночас. У країні є досить проросійська автономна республіка. Навіть перед початком туру він чув у свою адресу рекомендації – не розмовляти там українською та й загалом обережно себе поводити. 

«У Молдові є така окрема автономна республіка, яка називається Гагаузія, за яку я раніше й не знав. Вона доволі проросійська, хоча вони типу тут всі проти війни, але все ж за Росію. Це в них ще тягнеться з 90-х років. Там грати і доносити було складно. Якщо ми їдемо в регіон, де просто Молдова, там не так», – розповідає співак.

Концерт в Молдові, фото: Olivan

На його думку, ситуація в Гагаузії – не без впливу російського телебачення, якого там надзвичайно багато.

«Дуже багато саме російських каналів, не так, як у нас колись були такі, які закидали проросійські наративи. Тут тупо просто російські канали», – каже виконавець.

За словами Валентина, першочерговою ціллю поїздки у Молдову було показати українську культуру, розповісти про українців, але в проросійських регіонах це справді було робити важко.

«Забороняють показувати відео з війни. Позаду нас на сцені – екрани, у двох піснях є кадри війни, їх не дозволяють. Не можна казати зі сцени «Слава Україні!». Хоча було таке, що люди перші казали «Слава Україні», я їм відповідав. За це мені нічого не було», – ділиться музикант.

Концерт в Молдові, фото: Olivan

Olivan був й у самій столиці Гагаузії, місті Комрат. Співак розповідає, що коли у Кишиневі йшов мітинг за євроінтеграцію, то у цьому місті мітингували за Росію.

«Як пише Вікіпедія, тут 93% людей топлять за рашу», – зауважує Olivan.

Та все ж таких регіонів, як Гагаузія, у Молдові – небагато. 

«Більшість Молдови – адекватна, вони допомагають біженцям, проєвропейсько налаштовані. У них заборонене російське телебачення», – каже співак.

Читайте також: Співак з Луцька Olivan презентував нову пісню «По різні сторони»

Olivan – рік

«Я собі не так уявляв перший рік Olivan. Але війна показала хто є хто, і хто є я», – каже Валентин Мушинський.

«Маріам», перша пісня під псевдонімом Olivan, з'явилася у квітні 2022 року. Композиція виявилася пророчою, адже Валентин написав її ще до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Дебютний трек відразу став успішним у соцмережах.

«Якби мав би вмерти сьогодні...» можна було почути у багатьох сторіз та коротких відео користувачів інстаграму та ТікТоку. За рік існування пісня зібрала більше мільйона прослуховувань на YouTube music. 

Найпопулярнішим, за словами автора, є сингл «Дорога» в дуеті зі співачкою Negoda.

Обкладинка синглу «Дорога»

Своєю улюбленою піснею називає трек «Мама».

«Це для мене найулюбленіша пісня, яку я прям кайфую співати. Це пісня з глибоким посилом і глибоким сенсом, яка викликає емоції. Навіть у Молдові люди, які розуміють мову, чи не розуміють (на екрані йде відеокліп) – плачуть. І жінки, і чоловіки», – зізнається музикант.

Валентин Мушинський з мамою у дитинстві. Обкладинка синглу

У жовтні 2022 року співак став одним серед 36 учасників, які увійшли до лонглиста Національного відбору на участь у пісенному конкурсі Євробачення-2023. Каже, що це було не з його ініціативи, але дало поштовх дописати пісню, яку вже давно планував.

«Євробачення саме мене запросило. Не знаю, чи я сам би туди пішов. Досвід класний. Я тоді написав пісню «Пам'ятатиму» – про людей, яких з нами вже немає. Євробачення стало поштовхом написати цю пісню швидше. Я про неї думав, але тут був поштовх зробити її швидше», – ділиться виконавець.

Читайте також: «Пам’ятатиму»: Olivan презентував пісню про біль втрати близьких

Нині ж Olivan не виключає нової участі у нацвідборі вже з власної ініціативи, але якщо справді буде достойна пісня.

«Якщо буде така пісня, з якою я зможу представляти свою країну, то я думаю, що так. Якщо такої пісні не буде, якщо вона буде вузькопрофільна, лише для мого слухача, то ні. Побачимо», – каже співак.

Нещодавно виконавець презентував новий трек «Ти мій світ», який записав з луцьким саундмейкером Артемом Будчуком, саундпродюсером найвідомішої версії «Парової машини». Відео до їхньої пісні стало першим кліпом в Україні, який створили за допомогою штучного інтелекту.

Читайте також: Olivan та The Budchuk презентували спільний трек і кліп, створений за допомогою штучного інтелекту

Кадр з кліпу «Ти мій світ»

«Все нове, все цікаве. Потрошки розібрався і зробив майже сам весь кліп за два дні. Він обійшовся десь у три тисячі гривень з усіма підписками. Я думаю, що за цим величезне майбутнє. Коли штучний інтелект стане дуже розумний, взагалі не треба буде нічого знімати. Будеш закачувати собі фотку і писати сценарій, і все відбуватиметься за цим сценарієм. Дуже прикольно буде», – ділиться своїми враженнями про роботу над кліпом Валентин.

Співак анонсує дві колаборації, які готує найближчим часом, та поки тримає інтригу щодо цього. Лише каже, що «буде співпраця з одним гуртом з Києва та одним місцевим хлопцем, який грає інтересне музло».

Olivan каже, що відкритий до нових пропозицій та співпраць. Зізнається, що хотів би попрацювати з земляком, волинянином YAKTAK. А також не виключає й дуету з кимось із польських виконавців.  

Читайте також: YAKTAK і DOVI випустили нову спільну пісню «Перекотиполе»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром