Як волинянин Дмитро Гілітуха змінив своє життя завдяки медитації та допомагає стати щасливими іншим

28 Травня 2022, 17:55
Дмитро Гілітуха 4071
Дмитро Гілітуха

Дмитро Гілітуха, родом з Волині, змінив своє життя завдяки медитації та допомагає стати щасливими іншим.

Вперше ми зустрічаємося з Дмитром в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків. Тут він проводить чайну церемонію в рамках благодійного проєкту «Арт батальйон». Слухачів зібралося кілька десятків. Люди захоплено спостерігають, як Дмитро готується до чаювання, ставлять безліч запитань. На фоні – спокійна музика зі східними мотивами, всі – в передчутті якогось особливого і навіть дещо містичного процесу.

Він кілька разів заварює чай, багато розповідаючи про цей напій. На обличчі людей вже за хвилин 15 помічаю умиротворення і спокій, такі непритаманні швидкому темпу сучасного життя.

Під час чайної церемоніїу Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків
Під час чайної церемоніїу Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків

«А зараз, – каже Дмитро, – трошки помедитуємо». Задається, це не те, чого чекали глядачі. Вони перекидаються розгубленими поглядами і трохи соромляться. Але цікавість перемагає. Аби не тривожити всіх звуками фотоапарата, вирішую взяти участь і я. Година медитації минає наче 10 хвилин. За цей час Дмитро допомагає усім сконцентруватися на власному диханні та тілі, відчувши його від голови до кінчиків пальців, та наче розчинитися в просторі. Для новачків – бачу по реакції натовпу – цей досвід стає справжнім відкриттям.

В той день поспілкуватися з Дмитром не вдається. Глядачі довго не відпускають його: все розпитують про таємничий ритуал медитації. Просять ще чаю. Наступного дня ми зустрічаємося в парку 900-річчя. Там чоловік якраз шукає місце для уроку медитації просто неба.

«Чайна церемонія, на яку ви вчора потрапили – це такий секретний підхід до людей, – зізнається Дмитро. – Просто на медитацію людей важко затягнути, а чай – це завжди можливість розслабитись, знайти комфорт».

«ЯКЩО НАМ ПОГАНО В ЖИТТІ, ЗНАЧИТЬ МИ ВТРАТИЛИ КОНТАКТ ТІЛА І СВІДОМОСТІ»

Дмитро розповідає, що вже багато років він ділиться з людьми власним досвідом того, як почути себе, прийняти своє життя, відновити любов та звільнитися від емоційних блоків через роботу з тілом, диханням та свідомістю.

«Якщо нам погано в житті, значить ми втратили контакт тіла і свідомості та перестали розуміти, що відбувається. Те, що є в нашому розумі (емоції і стреси, які ми переживаємо) – проєктується у вигляді напруження в нашому тілі. В цей час гормони запускають наші базові програми виживання: бажання сховатися, нічого не робити, бо на кожному кроці нас може очікувати небезпека. Як наслідок, ми не можемо логічно мислити та діяти, а наша увага не ясна. Медитація – це якраз навик відчувати себе. Через концентрацію на відчуттях тіла і дихання, людина може роз’єднатися з фоном своїх думок та емоцій, що підтримують напруження в нервовій системі та тілі. Медитація дозволяє звільнитися від того психоемоційного стану, що забирає наш ресурс», – пояснює Дмитро Гілітуха.

«ПІД ЧАС ПОДОРОЖІ В АЗІЮ Я ПОБАЧИВ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЩАСЛИВІ, НЕ МАЮЧИ МАТЕРАЛЬНИХ БЛАГ, ЯКІ МАЄМО МИ. І ЦЕ ЗМІНИЛО МІЙ СВІТОГЛЯД»

Родом Дмитро з Шацька, але ось уже понад 10 років живе в столиці. Він – професійний фото- та відеограф. З початку  війни переїхав до Луцька, де як психолог займається волонтерською діяльністю. Розповідає, що його шлях до медитації розпочався зі складного етапу в житті і неможливістю самостійно впоратися з проблемами. 

«В мене була потреба відновити своє здоров’я, яке дуже похитнулося від серйозних проблем. Дружина затягнула мене на йогу. Я спочатку з недовірою поставився до цього. А потім я пішов до іншого тренера і мені почало подобатися. В якийсь момент я почав задумуватися про те, що саме веде мене до таких проблем і до таких відносин з людьми? Я почав працювати з собою. – пригадує Дмитро.  – Потім я поїхав в довгу подорож до Азії, де побачив людей, які почуваються щасливими, не маючи матеріальних благ, які маємо ми. Це змінило мій світогляд». 

Дмитро під час подорожі в Азії
Дмитро під час подорожі в Азії

Дмитро розповідає, що повернувшись в Україну, почав багато працювати над собою: пройшов безліч курсів з психологічних технік, остеопатій, тілесно-орієнтованої терапії, йоги. А тоді, каже, зрозумів, що може своїм досвідом ділитися з іншими. Нині Дмитро лікує тіло та свідомість людей у ретритному центрі в Карпатах, називаючи себе тілесним терапевтом.

«Наш ретритний центр – це такий міні-готель, куди приїжджають люди і ми їм допомагаємо оздоровитися на всіх рівнях: фізичному, психологічному та емоційному. Це і дієтичне харчування, це і прогулянки, і тиша, й спокій», – розповідає Дмитро.

Під час ретриту
Під час ретриту

«МИ ПОВИННІ ПРИЙМАТИ ТА ВІДЧУВАТИ СЕБЕ, ЩОБ ЛЕГКО АДАПТУВАТИСЯ ДО ЖИТТЯ, РОЗУМІТИ ІНШИХ ЛЮДЕЙ ТА СПРИЙМАТИ СВІТ ТАКИМ, ЯК ВІН Є НАСПРАВДІ»

За словами Дмитра, медитація – це також можливість бачити та сприймати реальність такою, якою вона є насправді. Це називається усвідомленням. 

 «Ми сприймаємо світ навколо, спираючись на попередній досвід, отриманий з батьками, в соціумі, на роботі. Інколи ми не розуміємо своїх вчинків чи думок, розвиваємо занадто багато негативу в голові та формуємо картинки реальності з прожитих спогадів і досвіду. Багато наших реакції виявляється запрограмованими, а ми живемо очікуваннями, і як тільки вони не реалізовуються – виникає розчарування. Цей зв'язок можна розірвати в медитації, навчившись переносити увагу з думок та емоцій на відчуття тіла і дихання (без оцінювання спостерігаючи за ними деякий час). Ми повинні почати приймати та відчувати себе, щоб легко адаптуватися до життя, розуміти інших людей та сприймати світ таким, як він є насправді», – каже Дмитро.

Під час ретриту
Під час ретриту

 «ЛЮДИ ЖЕНУТЬСЯ ЗА ГРІШМИ, ДУМАЮЧИ, ЩО ОТРИМАВШИ МАТЕРАЛЬНІ БЛАГА, ВОНИ СТАНУТЬ ЩАСЛИВИМИ»

Медитація – це інструмент до того, чого ми насправді хочемо, розповідає Дмитро. Він запевняє, що кожна людина не хоче виключно грошей, будинок і машину: перш за все людина хоче бути щасливою. 

«Дуже часто люди в своїх цілях намагаються наслідувати інших. Наприклад, в соцмережах вони дивляться на те, як живуть інші, яке воно – краще життя. Вони приймають це до себе і хочуть повторити, думаючи, що від цього будуть щасливі. Люди можуть навіть обезцінювати себе, якщо це стає неможливо реалізувати. Медитація повертає людину до себе і дає зрозуміти, чого вона хоче насправді», – говорить Дмитро.

Центр, де Дмитро проводить свої ретрити
Центр, де Дмитро проводить свої ретрити

Під час ретриту
Під час ретриту

Під час ретриту
Під час ретриту

Чайна церемонія
Чайна церемонія

Чайна церемонія
Чайна церемонія

Чайна церемонія
Чайна церемонія

Дмитро під час подорожі в Азії
Дмитро під час подорожі в Азії

Фото зроблені Дмитром під час подорожі в Азії
Фото зроблені Дмитром під час подорожі в Азії

Фото зроблені Дмитром під час подорожі в Азії
Фото зроблені Дмитром під час подорожі в Азії

Фото зроблені Дмитром під час подорожі в Азії
Фото зроблені Дмитром під час подорожі в Азії

 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024