Сухпай орків, уламки ракет і «подарунок» від Кіма: унікальна експозиція у Луцьку

30 Травня 2022, 16:00
Експозиція «Україна. Війна за незалежність» РЕПОРТАЖ 4274
Експозиція «Україна. Війна за незалежність»

У Волинському краєзнавчому музеї відкрили виставку російсько-української війни під назвою «Україна. Війна за незалежність». Серед експонатів – прапор з підписом Віталія Кіма, уламки ракети, яка влучила у луцький аеродром, одяг та сухпайок російських окупантів.

«Де знайти вашу нову експозицію», – питаю в пересічної працівниці, зайшовши у Волинський краєзнавчий музей. «Чекайте, зараз покличу одну з її авторок", – відповідає жінка і вже за мить приводить свою колегу Марію Філонюк.

Пані Марія – старша наукова співробітниця відділу новітньої історії. Саме вона і стала ініціаторкою експозиції. Однак сором'язливо каже: «Нас працювала ціла творча група музейних співробітників».

«Зараз я вам все покажу і розкажу», – говорить жінка, заходячи в невеличку, але простору кімнатку на другому поверсі музею. В ній – музейники компактно розмістили понад десяток локацій з експонатами, дивлячись на які стає зрозуміло: «Ця екскурсія не буде нудною! Адже тут кожна річ нагадує про трагедію, яка відбувається з українцями прямо зараз».

Марія Філонюк
Марія Філонюк

Прапори для експозиції розписували бійці ТРО, волонтери, поранені воїни з госпіталю, солдати з передової та Віталій Кім

Перше, що впадає в очі – ціла колекція державних прапорів України. Всі вони майорять написами та національними гаслами. Їх, каже пані Марія, спеціально для експозиції залишали бійці тероборони, волонтери, солдати, які перебувають у госпіталі, та воїни, що зараз боронять Україну від російської орди. 

На окремому стелажі розмістили стяг з єдиним підписом. Його, розповідає працівниця музею, поставив відомий чи не кожному українцю миколаївський губернатор Віталій Кім, який завдяки своєму позитиву став справжньою зіркою інтернету. «Тут не вистачає ще його фото легендарного: з шкарпетками», – сміється екскурсоводка. Разом з прапором до музею привезли також уламки ракети, що влучила Миколаївську обласну адміністрацію 29 березня 2022 року.

Читайте такожВійна в Україні очима кінооператора з Луцька – Сергія Михальчука

Експонати для музею працівники вимінювали на маскувальні сітки

«Коли почалася війна, ми – музейні працівники – розуміли, що рано чи пізно буде перемога і ми будемо змушені втілювати в життя і показувати ці події. Ми приходили на роботу і постійно думали, як має виглядати наша виставка. В нас ще з 14-го року була гарна традиція: ми плели сітки. І коли ми їх передавали волонтерам, то взамін просили привезти для нас експонати», – розповідає Марія Філонюк.

Чимало в експозиції уламків боєприпасів та військової техніки, що зруйнували десятки, а то й сотні життів в Чернігові, Мар’янці, Харкові, Бучі, Гостомелі

Окремо лежать фрагменти ракет, які запустили в луцький військовий аеродром. Їх розклали навколо пом’ятого ударом фрагмента літака, що стояв у військовій частині як муляж.  

ДСНС подарувала форму рятувальника, в якій він гасив пожежу на луцькій нафтобазі

На манекені красується форма луцького рятувальника, який брав безпосередню участь у ліквідації пожежі на луцькій нафтобазі, що виникла 27 березня 2022 року через влучання туди російської ракети.

«Ми попросили форму у ДСНС-ників і нам її просто подарували. Чий це одяг – ми не підписували. Поки війна не закінчилася – це буде секрет», – розповідає Марія Філонюк.

Читайте такожМісце смерті і життя: боєць «Азова» оприлюднив фото, що шматують душу

Маленький лучанин Максимко, що має ДЦП, разом із мамою створив для нас серію малюнків про російсько-українську війну

Максимко зі своєю мамою
Максимко зі своєю мамою

Для експозиції «Російський солдат та його друг» довелося привезти в музей стару пральну машинку

Усередині кімнати, на чорному полотні, що символізує український чорнозем, автори експозиції розклали речі, забрані в російських окупантів. Тут і бронежилет, і брудний тільник, і цілий сухпайок рашистів. «Ми цю експозицію називаємо російський солдат і його друг», – з насмішкою каже пані Марія, показуючи чорний сміттєвий пакет із попелом, що стоїть поруч, але не відразу впадає в очі. Музейники креативно доповнили цю локацію електрочайниками, килимом і навіть пральною машинкою.

«Ми хотіли показати, що являють собою російські окупанти. Що вони приходять ґвалтувати, вбивати, мародерити. Ми хотіли сказати, що їх чекає одна участь: українська сира земля», – каже Марія Філонюк.  

Читайте також: Десять днів війни фотографа Макса Левіна

Ми зберегли плакати та фото, які тримали в руках учасники акції на підтримку Маріуполя

Є в колекції і плакати та фотографії, що тримали в руках лучани під час акції «Врятуйте Маріуполь». Вона відбулася 30 квітня 2022 року і була покликана привернути увагу світової спільноти до геноциду українців на окупованих територіях, зокрема в Маріуполі.

Вікно перемоги будемо доповнювати новими експонатами

Облаштували автори експозиції також вікно перемоги. Тут поклали марки «Русский военний корабль...» та рожеву панаму, яка символізує перемогу України на Євробаченні-2022.

«Ми хотіли показати, що за вікном життя продовжується. Воно триває завдяки нашим людям. Надалі ми плануємо доповнювати це вікно новими експонатами, які символізуватимуть нашу перемогу», – каже ініціаторка експозиції.

Також у музеї представлені листи від дітей-іноземців, що прибули в Луцьк разом з гуманітарною допомогою. Музейні працівники зібрали їх, коли допомагали волонтери.

Капелан, заступник голови ГО «Військові капелани Волині» Олександр Вронський віддав свою форму.

МАСКУВАЛЬНИЙ КОСТЮМ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ «КІКІМОРА» ПЕРЕДАЛИ ЛУЦЬКІ ВОЛОНТЕРИ, ЯКІ ЇХ ПЛЕТУТЬ
МАСКУВАЛЬНИЙ КОСТЮМ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ «КІКІМОРА» ПЕРЕДАЛИ ЛУЦЬКІ ВОЛОНТЕРИ, ЯКІ ЇХ ПЛЕТУТЬ

До слова, у Волинському краєзнавчому музеї – це не перша виставка, присвячена російсько-українській війні. Ще одна експозиція розміщується тут ще з 2014 року.

Переглянути обидві можна щоденно, без вихідних, з 10:00 до 18:00.

Читайте також: АЗОВ-СТАЛЬ: KOZAK SYSTEM присвятили пісню захисникам Маріуполя

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024