Про Острозьку академію розповідає оновлена, жива й інтерактивна експозиція Музею історії університету

03 Листопада 2021, 08:16
Про Острозьку академію розповідає оновлена, жива й інтерактивна експозиція Музею історії університету 1216
Про Острозьку академію розповідає оновлена, жива й інтерактивна експозиція Музею історії університету

У сучасному світі музеї перестали бути лише інституціями, які збирають, накопичують і показують своїм відвідувачам певні речі. А якщо йдеться про музеї при закладах вищої освіти, то це двічі нетипово. Як новий, сучасний та інтерактивний освітній простір діятиме Музей історії Острозької академії. Це стало можливим завдяки втіленню грантового проєкту «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України.

Найперше, що змінилося в музеї, це те, що експозицію, присвячену історії Національного університету «Острозька академія» (НаУОА), перемістили із центрального у старомонастирський корпус. З однієї зали експонати «переїхали» до трьох приміщень, у яких демонструють не тільки літопис діяльності навчального закладу в XVI–XVII ст., а й феномен його відродження 1994 року.

«Зробити оновлені експозиції Музею поліфункціональними – це не нова, але, на наш погляд, дуже вдала ідея. Її ми підгледіли в успішних українських та європейських музеїв.  Одне із основних завдань, які ставить перед собою музей університету – донести до відвідувача важливу інформацію, що стосується історії зародження української вищої освіти, книгодрукування, історії української музики та літератури. І екскурсія – це, звісно, ключовий, але не єдиний формат, у якому можна про все це розповідати гостям. На додачу, музей як освітній простір через різного роду заходи та події, буде актуалізовувати себе для різних цільових аудиторій.  Саме цього ефекту ми і прагнемо досягти», – розповіла Ольга Шляхова, наукова співробітниця музею, PR-менеджерка проєкту.

Тепер стару і нову історію Острозької академії можна пізнати через різні взаємодоповнювальні елементи – від «класичних» вітрин із тими чи тими предметами до реконструкцій цілих залів, об’ємних моделей, елементів віртуальної реальності тощо.

Острозька академія на тлі розвитку європейської освіти того часу

Перша експозиційна зала розповідає відвідувачам музею про місто Острог XVI–XVII ст.,  діяльність князів Острозьких у контексті розвитку освіти та культури, історію створення діяльності острозького інтелектуального гуртка. 

На початку екскурсії гості музею можуть побачити портрети князя Василя-Костянтина Острозького, княжни Гальшки, елементи матеріальної культури Острога XVI століття. Крім того, рухаючись залою за годинниковою стрілкою, можна дізнатися про історичне тло виникнення першої вищої школи Східної Європи. На вітрині під збільшувальною лінзою охочі можуть розглянути монети – «шість коп грошей лічби литовської», – якими Гальшка Острозька фондувала розвиток академії. До речі, ця сума на сучасні мірки дорівнювала 300 кілограмам срібла, – цю цікавинку розповідають екскурсоводи.

Між тим, аби ліпше розуміти про що йдеться, увазі відвідувачів пропонують відеоролик про історію Острога, у якому показують архітектуру тогочасного міста, особливості його життєдіяльності та соціальний зріз населення, розширення околиць і агломерацію Острога, нового містечка, Межиріча тощо.

Наступна «зупинка» експозиції – книгодрукування в Острозі. Тут поряд із відомостями про Острозьку Біблію розкажуть і покажуть студентські конспекти XVI ст. із малюнками на полях, поясні книги тощо. Доповнює історію відеоряд, який демонструють на вмонтованому в експозицію телевізорі, як навчалися в першій Острозькій академії.

Важливим та неймовірно цікавим елементом першої експозиції стала 3D-модель, яка вперше представляє візуалізацію приміщень давньої Острозької академії, адже до наших днів будівлі ОА XVI ст. не збереглися. 

«Для виготовлення цієї моделі були залучені спеціалісти, які, до речі виступають партнерами Музею історії НаУОА у цьому проєкті. Мовиться про ГО «Town Image Studio». Це чудові фахівці, які мали досвід подібної роботи і створювали тактильні копії ключових експонатів Державного історико-культурного заповідника міста Острога», – коментує Ольга Шляхова.

Під час розроблення макета зважали на масштаби місця розташування тогочасної академії, брали до уваги архітектурні особливості низки будівель. На 3D-моделі, як розповідають екскурсоводи, можна віднайти елементи сучасного корпусу університету, Замойської академії, популярні тоді декоративні частини.

Привертають увагу й панно авторства Юрія Нікітіна, на яких зображені діячі Острозької академії XVI ст. – початку XVIІ ст. До речі, і панно, і графічні зображення у відеороликах виконані в одному стилі, що сприяє цілісному сприйняттю експозиції. Учасник команди ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» Іван Малюський розповідає, що текстуру кожного зображення для відеороликів створював вручну для кожної 3D-моделі, намагаючись максимально зберегти стилістику ескізів Нікітіна – тим самим витримавши загальний графічний стиль оновленої експозиції.

 

Оновлений музей вражає гостей також ефектом доповненої реальності. Завдяки застосуванню технології AR відвідувачі зможуть побачити деталі забудови Острога XVI ст., які не збереглися до наших днів,  розв’язати  задачі з конспекту студента, детальніше ознайомитись із навчальними матеріалами предметів із циклу «семи вільних мистецтв».

До складу «Семи вільних наук» входили граматика, діалектика, риторика (т. зв. науки тривіуму) та арифметика, геометрія, астрономія, музика (науки квадривіуму). До прикладу, на сторінці про «Астрономію» з’являється Астролябія – кутовимірювальний прилад, яким до XVIII століття користувалися для визначення широти i довготи в астрономії та навігації. Програма дозволяє добре роздивитися та побачити принцип роботи астролябії. На сторінці з «Риторикою» можна побачити Кадуцей – жезл промовців, вісників та парламентарів, а ще у стародавніх у греків та римлян жезл-оповісників волі богів. Дослідити всі ці артефакти можна за допомогою спеціальної програми, яку легко завантажити за QR-кодом. Усі ці предмети спонукають екскурсовода розповісти додаткову інформацію для гостей.

На вході до ще однієї експозиції – кабінету ректора Герасима Смотрицького – розмістили «наземну» експозицію з керамікою та монетами, які є ровесниками Острозької академії. Про синергію Музею острозької академії та Державного історико-культурного заповідника Острога можна дізнатися в цій залі, адже вона прикрашена іконами й портретами, оригінали яких зберігаються в замку. У кабінеті візитери можуть не лише розглянути інтер’єр, а й посидіти за столом Смотрицького та зробити «ректорське» фото.

25-ліття новітньої історії Острозької академії

Другий тематичний розділ присвячений новітній історії академії, що охоплює перші 25 років її діяльності і розповідає про феномен відродження вишу у контексті розвитку нової української освіти періоду незалежності.

«Лінія часу» НаУОА розпочинається з, так би мовити, передісторії. «В експозиції ідеться не стільки окремо про академію чи окремо про місто, скільки про містян. Окремий акцент робимо на особистостях Петра Зотовича Андрухова, який відроджував Острозьку академію, Миколи Ковальського, Миколи Грищука. Це острожани, коло товариства «Спадщина», які фактично народили ідею відродження сучасного НаУОА», – пояснює директорка Музею історії Острозької академії Анастасія Хеленюк.

 

Інформацію про Острозьку академію, розміщену на стендах, доповнюють і експонати. Зокрема, в експозиції міститься приз «За якість» – перша міжнародна відзнака НаУОА, вулик, який ректор Києво-Могилянської академії подарував ректорові ОА Ігореві Пасічникові, наукові збірники, дипломи, що засвідчують численні рекорди вишу та ін.

Узагальнює і доповнює експозицію відеоролик про 25-річчя Острозької академії та тих, хто вирішив спільно творити історію української освіти.

На додачу помандрувати оновленими експозиціями історії Острозької академії можна за допомогою панорамного туру. Крім того, музей буде оснащений аудіогідом, що дозволить збільшити кількість відвідувачів експозиції та зробити її більш доступною, і, зрештою, запропонувати нову послугу музею – індивідуальне відвідування.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024