Варашани перемогли в міжнародній культурно-спортивній зустрічі у Болгарії «Життя прекрасне»

21 Вересня 2021, 11:00
Творчо-спортивна команда Вараша і Славутича на фестивалі у Болгарії ВІДЕО 3121
Творчо-спортивна команда Вараша і Славутича на фестивалі у Болгарії

У болгарському курортному місті Еленіте завершилась 9 Міжнародна зустріч з культури і спорту між людьми, яким понад сорок років і більше «LIFE IS BEAUTIFUL-2021».

Цьогоріч учасниками  стали десять країн: Білорусь, Хорватія, Північна Македонія, Польща, Росія, Словаччина, Туреччина, Україна, Румунія та господарка заходу – Болгарія.

Україну представляли кілька творчо-спортивних команд з різних міст, зокрема Вараша, Славутича, Дніпра, Львова, Житомира, Южноукраїнська. Спільними зусиллями  українці вибороли перше командне місце, обійшовши болгар.

У радянські часи працівники, навіть пенсіонери атомних станцій – режимних, закритих об’єктів стратегічного значення,  не могли і мріяти без дозволу влади, партії, спецслужб поїхати у закордонну мандрівку. Навіть, якби  йшлося про відстоювання інтересів країни у наче далеких від політики культурних, спортивних, дозвіллєвих напрямках. 

Нині в Україні, у час відкритого світу й кордонів, такі наміри громадян вітаються з боку керівництва, преміюються, і це теж одне із завоювань нашої незалежності. Міжнародні зустрічі заради спілкування, обміну культурними цінностями та європейської взаємоінтеграції підтримують і відповідні органи Євросоюзу, виділяючи на них чималі кошти. Адже культурна дипломатія, спільний змістовний відпочинок завжди здатні зробити більше, ніж політика. 

Яскравим свідченням є щорічна Міжнародна зустріч з культури і спорту між людьми, яким понад сорок років і більше «LIFE IS BEAUTIFUL» (Життя прекрасне), котра цьогоріч, потрапивши у «коридор» між вже хронічними карантинами, таки змогла відбутись на узбережжі Чорного моря. 

Представники зрілого населення десяти держав зібрались у болгарському  Еленіте, поблизу древнього  Несебра – одного з найстаріших міст Європи. 

Розпочалось дійство з параду учасників у національних костюмах, до якого долучились і відпочивальники курортів Еленіте. Українська збірна команда була найчисельнішою, як і група українських туристів, які прийшли уболівати за земляків.

Звідусіль лунало «Слава Україні! Героям слава!», а дехто відверто не стримував сліз, бо душа підносилась патріотичним духом. Єдина група, котра йшла без прапора і без національних ознак  – росіяни, хоча мовою міжнародного спілкування, враховуючи поважний вік більшості присутніх й волю організаторів, стала таки російська.

Найяскравішим національним, самобутнім  колоритом вирізнялась творча програма міста-атомників Вараш Рівненської області. Очільниця цієї делегації, Валентина Сичова, керує громадською організацією «Ще не вечір» та співочим ансамблем «Голоси Полісся». 

«Поїздка у Болгарію відбулась  за сприяння Палацу культури Рівненської АЕС, а кошти на пошиття елегантних костюмів надав Віктор М’ялик, народний депутат, меценат, уроженець Володимиреччини», – розповідає Валентина Сичова. 

Жінка каже, що, разом із своєю заступницею по громадській організації, директоркою Вараського міського центру соціальних служб Світланою Пашко та художнім керівником ансамблю Юрієм Сеником, доклали максимум зусиль задля організації поїздки, пошуку коштів на костюми, реквізит та розробку концепції кожного із виступів. 

І результати голосування міжнародного журі підтверджують такі слова:  «Голоси Полісся» здобув перше місце у номінації «Виступ колективу понад 10 учасників», як і однойменний квартет – у своїй творчій категорії. 

Жіноча група «Голосів Полісся» посіла друге місце, як і вараський танцювальний колектив «Ексклюзив» – з емоційно-вибуховою хореографічною постановкою «Бомба» ( у складі: Світлана Пашко, Тетяна Тарасюк, Антоніна Остапчук, Ніна Колбасюк, Ольга Романюк). Соліст Леонід Колбун приніс у скарбничку перемог третє місце. 

Щодо спортивних змагань, то і тут варашани упевнено лідирували: гра у петанк  (Ангеліна Пашко, Микола Касьянчик) – перша сходинка, дартс (Микола Касьянчик) та шахи (Юрій Сеник)  – третя. 

Усі свої виступи й перемоги варашани присвятили пам’яті спортсмена, спортивного журналіста Юрія Ковальця, котрий помер на очах земляків за кілька хвилин до офіційного відкриття зустрічі «Життя прекрасне», під час товариського футбольного матчу

Чоловік відійшов у Засвіти у своїй професійній стихії, у формі збірної України з футболу... У цей трагічний день оргкомітет відмінив усі заходи, вшанувавши покійного хвилиною мовчання під час зборів в амфітеатрі.

Трагедія вибила з ритму не лише українську делегацію, тому перший етап змагань був сумним, малоенергійним. Але життя тривало, і воно, як каже і Біблія, не лише про печаль, а й про прекрасне, особливо, коли стоїть завдання боротись -– гідно представити країну, народ. 

Варто віддати належне силі духу й міцності характеру Валентини Сичової, керівниці делегації варашан. Ця молода на вигляд, але вже поважного віку жінка, змогла не лише розв'язати організаційно-формальні питання щодо фіксації обставин трагедії, збору необхідних документів, а й мобілізувати делегацію, свій співочий колектив та достойно виступити на сцені фестивального амфітеатру.

«Вдячна усім, що, попри смерть серед нас, таки змогли ствердити життя піснею, грою. Це було величезне духовне випробування для нас усіх, а найбільше – для рідних Юрія Ковальця, яким висловлюємо щире співчуття, зібрали кошти на поховання. Хай спочиває Юрій у Бозі. Він був у нашій групі підтримки, але не зміг стримати бажання пограти у свій улюблений футбол... Юрій жив футболом, тому, напевно, і останній подих його був саме на футбольному полі, – філософськи мислить Валентина Павлівна і надіється, що наступного року варашани знову поїдуть на творчо-спортивні замагання, гідно відстоять Україну на 10-тій Міжнародній зустрічі з культури і спорту «LIFE IS BEAUTIFUL-2022», заплановану на травень у Хорватії. 

А 9-та зустріч завершилась збірним українським хором (під орудую варашанина Юрія Сеника), що виконав  пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» на слова Тараса Шевченка.

«Моя давня подруга, українка із Таганрогу, коли побачила відео нашого збірного хору у мережі Інтернет, то написала мені: «Поки українці разом співають Шевченкові безсмертні слова, то Дніпро нас об’єднує, а не роз’єднує, і Україна непереможна!», – оптимістично резюмує Валентина Сичова.

Фото та відео Ангеліни Пашко, 

студентки Київського національного університету культури і мистецтв, 

а також інших учасників LIFE IS BEAUTIFUL -2021

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром